Bröderna offer för släktfejd

NORRKÖPING/STOCKHOLM. Släktfejden urartade och slutade med dubbelmord.

Fem män är anhållna misstänkta för dåden i Norrköping.

– Det är en släktuppgörelse som fått helt orimliga konsekvenser, säger chefsåklagare Torsten Angervåg.

Ett slagfält.

Så beskriver polisen situationen i Hageby i Norrköping i förrgår.

– Det var fullständigt kaos på platsen, det pågick fortfarande bråk när polisen kom dit, säger polisområdeschef Anne Asp.

Minst åtta män hittades svårt skadade – två av dem, två bröder 48 respektive 44 år, konstaterades senare döda på sjukhus.

Enligt polisen användes både skjutvapen och eggvapen.

De två inblandade släkterna har tidigare varit nära vänner men en konflikt uppstod för en tid sedan och har sedan dess eskalerat.

– Det handlar om en isolerad händelse, en släktuppgörelse mellan olika familjer. Det är en intern träta som har accelererat och fått helt orimliga konsekvenser och som slutat i en tragedi, säger chefsåklagare Torsten Angervåg.

Situationen urartade

På påskdagen möttes flera medlemmar i de båda familjerna i den syrisk-ortodoxa kyrkan St:a Maria i Norrköping och det uppstod ett gräl.

Upphovet till grälet är enligt flera källor en skilsmässa som lett till en vårdnadstvist, ytterligare bråk och anklagelser.

Det slutade med att polisen larmades till platsen och tog upp två anmälningar om misshandel.

Enligt uppgift ska även hot ha utdelats om fortsatt våld.

– Det verkar vara samma personer som var inblandade i bråket under gudstjänsten och sedan i Hageby, säger Anne Asp.

I förrgår kväll skulle de två familjerna reda ut konflikten, men i stället för urartade situationen till ett fullt slagsmål med mellan 50 och 60 personer inblandade.

Tommy Johnsson, boende i området, berättar att han först såg tre män med basebollträ misshandla hans granne som låg på marken.

Sekunden senare hördes fem skott.

”Såg kroppar på marken”

– Nästa gång jag tittade ut såg jag tre kroppar ligga på marken.

Samtidigt pågick det våldsamma slagsmålet ute på gatan.

– Det var säkert 25 personer på varje sida som slogs, jag såg hur en person fick en kniv i ryggen, säger Tommy Johnsson.

Tidigt i går morse greps fem personer misstänkta för inblandning i uppgörelsen.

Två av dem anhölls senare på skälig misstanke för mord, två av dem för medhjälp till mord och en av dem för försök till mord.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska några vara bröder och det ska även finnas någon person från den andra sidan i släktfejden bland de anhållna.

Sent i går kväll vårdades fortfarande två män, varav en med allvarliga skador, på sjukhus i Östergötland. En tredje person med allvarliga skador fördes under gårdagen till Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, enligt Landstinget i Östergötland.

Polisen vill ha tips

Torsten Angervåg säger att det fortfarande är mycket som återstår för att kunna bringa klarhet i vad som egentligen hände i Hageby och han vädjar till allmänheten om tips.

– Polisen är angelägen om att få kontakt med så många människor som möjligt som har några uppgifter att lämna, säger han.

Samtidigt som ett lugn åter lagt sig över Hageby finns en stor oro att bråket ska blossa upp på nytt eftersom de två släkterna bor i samma område.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska nya hot ha framförts under dagen mellan parterna.

– Vi kan inte gå in på vilken hotbild som finns, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

På platsen där skottlossningen ägde rum syns fortfarande blodspår på marken och en polispatrull vaktar avspärrningarna dygnet runt.

Publisert: