Nyheter

Gömda i skogen – sen Vietnamkriget

Av: 

Annika Forsell

NYHETER

Far och son hittades 40 år senare

Mannen flydde ut i djungeln med sin tvååriga son under Vietnamkriget.

Där blev de kvar – utan kontakt med omvärlden – i  40 år.

Det var i Tay Tra-distriktet i Quang Ngai-provinsen som Ho Van Thanh, 82,  och hans son Ho Van Lang, 41, upptäcktes, rapporterar Bangkok Post. Några lokalbor upptäckte de två männen när de var ute i djungeln och letade efter ved. De tyckte det verkade märkligt och kontaktade de lokala myndigheterna.

Bodde i trähydda

Efter fem timmars letande av bland annat polisen hittades de två männen långt inne i djungeln, i en trähydda. Männen var klädda i höftskynken gjorda av bark.

Pappan, Ho Van Thanh, 82, var i dåligt skick när de hittades. Han kan fortfarande prata på sitt originalspråk. Sonen, Ho Van Lang, 41, kan bara några få ord och kommunicerar med hjälp av kroppsspråk.

Både pappan och sonen ska nu försöka integreras i samhället igen. Sonen är tillbaka i byn där han bodde för 40 år sen. Pappan vårdas på sjukhus.

Trodde de var döda

Byinvånarna är chockade.

– Ingen kunde tänka sig att Thanh och hans son kunde klara sig själva i 40 år under de hårda förhållandena där ute i djungeln, säger Ho Van Xanh till vietnamesisk media.

De har överlevt genom att odla grönsaker och jaga djur. Utanför hyddan fanns verktyg av trä och sten som männen själva tillverkat.

Flydde i chock

Pappans identitet har blivit bekräftad av vietnamesiska myndigheter. Ho Van Thanh levde ett vanligt familjeliv i Tra Krem-distriktet i Vitetnam med fru och fyra barn och kämpade på Nord-Vietnams sida i Vietnamkriget. Under kriget dödades hans fru och två söner och en teori är att han handlade i chock när han flydde ut i djungeln med sonen strax efter att familjen dödats. Den yngste sonen, som bara var sex månader gammal, lämnades kvar hos släktingar.

Vill tillbaka

Ho Van Lang har haft svårt att anpassa sig till det nya livet.

– Min farbror förstår inte mycket av vad som sägs till honom. Han vill varken äta eller dricka, han verkar väldigt ledsen och vägrar att prata. Vi vet att han vill fly tillbaka till skogen, så vi måste ständigt hålla ett öga på honom, säger hans brorson Ho Ven Bien.

ANNONS

Sommar-REA online hos NK! UPP TILL 50 % RABATT på kläder & inredning.

Extern länk från NK

Shoppa REA!

Publisert: