Reinfeldts lösenord läckte ut på nätet

400 000 svenska lösenord har läckt ut på nätet, enligt SVT.

Bland de drabbade finns Fredrik Reinfeldt – och 166 andra personer som haft samma lösenord som statsministern.

– En mellanstadieelev skulle kunna klara av att knäcka de här lösenorden, säger it-experten Marcus Murray.

Mejlet som en del användare har fått från Adobe.
Mejlet som en del användare har fått från Adobe.

I slutet av september upptäckte mjukvarujätten Adobe ett intrång i sitt system. Två veckor senare slog företaget larm om att hackare kommit över uppgifter som kontokortsnummer och krypterade betalningar om 2,9 miljoner kunder.

Men nu avslöjar SVT att det rör sig om cirka 130 miljoner konton, enligt en ny rapport från det svenska it-säkerhetsföretaget Truesec. Bland annat ska lösenorden till 400 000 svenska Adobe-konton ha läckt ut på nätet.

Ett av dem tillhör Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, skriver SVT – ett annat Fredrik Reinfeldt.

”Kommenterar inte säkerhetsfrågor”

Statsministern har ingen ledtråd till sitt krypterade lösenord, men eftersom han valt ett så pass vanligt ord går det snabbt att ta reda på att 166 andra personer har samma, med flera ledtrådar till, skriver SVT.

– En mellanstadieelev skulle kunna klara av att knäcka de här lösenorden, säger Marcus Murray, it-expert på Truesec.

Fredrik Reinfeldts pressekreterare Daniel Valiollahi säger till Aftonbladet att statsministerns stab inte kommenterar säkerhetsfrågor.

Kan få tillgång till e-post och Twitter

Reinfeldt ska vara registrerad hos Adobe via en mejladress som går till riksdagen, enligt de utdrag från databasen som SVT tagit del av. Lars Grundström, informationssäkerhetsansvarig på riksdagsförvaltningen, säger till SVT att han skickat ett mejl till de ledamöter och riksdagsanställda som drabbats.

– De behöver ju göra något åt det här.

Han ser en risk i att de drabbade kanske http://bloggar.aftonbladet.se/prylbloggen/2013/11/miljontals-losenord-stulna-fran-adobe/använder samma lösenord privat och att obehöriga på så sätt kan få tillgång till exempelvis Twitter- och mejlkonton.

Publisert: