Ghader fruktar för sitt liv

Tvåbarnspappan Ghader Ghalamere fruktar för sitt liv om han utvisas till Iran.

I går sattes han på ett flyg för att lämna Sverige - då räddades han av några medpassagerares protester.

Men utvisningsbeslutet kvarstår.

Tidigt i morse sattes Östersundsbon Ghader Ghalamere på ett plan som skulle ta honom från Östersund/Åre flygplats till Arlanda och sedan vidare till Iran. Eftersom han inte hade något pass när han kom till Sverige 2007 har Migrationsverket beslutat att han måste söka svenskt uppehållstillstånd i Iran – trots att tillståndet sannolikt är en ren formalitet eftersom hans barn är svenska medborgare.

Soldat i fem år

Ombord på flygplanet på Östersund/Åre flygplats utförde dock flera av Ghaders medpassagerare en protestaktion mot utvisningen, vilket ledde till att Ghader fick gå av planet.

När Aftonbladet når Ghader Ghalamere berättar han att han sitter i en polisbil på väg till Migrationsverkets förvar i Gävle, där han ska sitta tills vidare.

– Som ett fängelse, jag får inte vara med mina barn och min familj, säger han.

Vad skulle kunna hända om du blev tillbakaskickad till Iran?

– Jag var gerillasoldat och stred mot den iranska regimen i fem år i norra Irak. Jag var medlem i KDP, Kurdiska demokratiska partiet. Det finns lagar i Iran som säger att alla som stred mot den iranska regimen med vapen ska dödas. Det är därför jag inte vågar åka tillbaka till Iran. Men Migrationsverket vill inte förstå.

Öppnade nytt ärende

Under dagen meddelade Migrationsverket att Ghaders ärende kan komma att prövas igen, eftersom hans tidigare ombud har lämnat in en så kallad ansökan om verkställighetshinder. Det innebär att ombudet anser att det finns omständigheter som ännu inte har prövats av Migrationsverket. Vilka omständigheter det är vet dock inte Ghader Ghalamere.

– Jag vet ingenting, bara att de försöker öppna ett nytt ärende för att stoppa utvisningen, men jag har inte hört något mer.

Advokat Jorge Concha har tidigare varit ombud för Ghader Ghalamere. Det var också han som under natten skickade in en ansökan om verkställighetshinder till Migrationsverket.

”Liv står på spel”

Jorge Concha vill inte gå in på vad han skrev i ansökan men säger att han också kommer att överklaga förvarsbeslutet.

– Jag tog tag i det på eget bevåg, jag kände att jag ville hjälpa till. En mans liv står på spel.

Sent under torsdagskvällen kom beskedet som ingen av dem ville ha – ansökan hade avslagits.

– Migrationsverket har avslagit verkställighetshindret och jag kan inte gå in på grunderna till det beslutet, men det innebär att den tidigare inhibitionen för ärendet nu är hävd och ärendet kan således verkställas, säger Max Landergård vid Migrationsverkets pressjour.

Verkställandet av utvisningen ligger nu hos gränspolisen i Gävle, enligt Landergård.

Publisert: