Kvinnorna ratar SD

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jimmie Åkesson, SD

Om kvinnornas partisympatier fick bestämma skulle det politiska landskapet i Sverige se helt annorlunda ut.

Stefan Löfven skulle ha ett mycket högre stöd.

Och Sverigedemokraterna sympatierna för SD skulle vara mindre, visar SCB:s stora undersökning.

Det jublades bland sverigedemokrater när Statistiska Centralbyrån, SCB, i går publicerade sin stora väljarundersökning. Partiet fick sitt högsta resultat någonsin. 9,3 procent svarade att man skulle rösta på SD om det vore val i dag. Men när det gäller partisympatier - alltså inte vem man ska rösta på - visar mätningen att få kvinnor föredrar SD.

SD har sina absolut starkaste partisympatier, 14,8 procent, bland unga män mellan 18-24 år. Men i samma åldersgrupp bland kvinnorna är det bara 3,2 procent som sympatiserar med partiet. Bland äldre kvinnor ser det inte mycket bättre ut, totalt får SD bara 3,8 procent.

Fokuserar mer på kvinnor

Enligt SD:s partisekreterare Björn Söder har partiet fokuserat mer på de kvinnliga väljarna det senaste halvåret. Men han menar att det är ett arbete som tar tid.

– Vi har presenterat vårt program för arbetstider och arbetsrätt och jag tror att det finns en viss fördröjningseffekt på att nå fram till kvinnorna, säger han.

I arbetet för att locka kvinnorna tänker SD nu försöka bredda sig och lyfta mer trygghetsfrågor i stället för att som tidigare fokusera på kriminal- och försvarspolitik.

Jonas Hinnfors, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, menar att SD annars gjort en poäng att föra en retorik som i alla avseenden vänder sig till män.

– Man har dessutom väldigt få kvinnor på toppositioner. Man tar alltid strid mot allt som har med feminism att göra, säger han.

Skulle bilda majoritetsregering

Men det är inte bara när det gäller SD som kvinnor och män till stor del skulle rösta olika om det vore val i dag. Om kvinnorna skulle rösta efter sina partisympatier vinner de rödgröna partierna en jordskredsseger och samlar totalt 57,7 procent mot Alliansregeringens 37,1 procent.

Stödet är så högt att Stefan Löfven, om kvinnorna fick bestämma, skulle kunna bilda en majoritetsregering tillsammans med Miljöpartiet, som har stöd av 11,8 procent.

Jämnare bland männen

Bland männen är läget mycket jämnare. S är fortfarande största parti, men M är inte långt efter. Tillsammans med V och MP samlar Stefan Löfven ihop 47 procent av männens röster. Regeringspartierna når här 41,9 procent. M har starkt stöd bland män mellan 35-44 år, med 41,1 procent. Bland kvinnor i samma ålder är det bara 26,5 procent som skulle rösta på Fredrik Reinfeldt.

Enligt Jonas Hinnfors brukar skillnader mellan könen när det gäller partisympatier bland annat härröras till arbetsmarknaden.

– Kvinnor jobbar i högre utsträckning i den offentliga sektorn.  När en part talar om barnomsorg, välfärdsstaten och skola så berörs fler kvinnor. S satsar på jobben, men i alla fall i retoriken mer och mer på välfärdsstaten, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN