Tillfångatogs i Syrien: Jag fick en potatis om dagen

NYHETER

Journalisten Radwan togs från sitt hotellrum

1 av 3 | Foto: Journalisten Radwan tillfångatogs av regimens säkerhetstjänst.

BEIRUT. Han fick leva på en potatis per dag.

Journalisten Radwan tillfångatogs av regimens säkerhetstjänst - och känner starkt för de kidnappade svenskarna.

– Jag tror att de, under omständigheterna, mår bra. De ska vara glada att de inte är amerikaner, säger han.

Radwan arbetar för flera libanesiska tidningar och tv-kanaler i Beirut. Sedan inbördeskriget i Syrien inleddes för snart två år sedan har han gjort flera resor in i landet. Så sent som i augusti åkte han till Damaskus för att intervjua Bashar al-Assads informationsminister Omran al-Zoabi.

Men han hann aldrig till mötet.

– Jag var på hotellet när det plötsligt knackade på dörren. Fyra personer från den syriska säkerhetstjänsten sa att jag var tvungen att följa med, och jag hade inget val.

Fördes till fängelse

I bilen fick han både ögonbindel och handfängsel. Männen tvingade honom att luta sig framåt för att inte synas utifrån.

– Jag var helt övertygad om att de skulle döda mig. Jag är libanes och muslim, jag är inte värd någonting. De libanesiska myndigheterna skulle aldrig betala något för att få mig fri, säger han.

Radwan fördes till ett fängelse utanför Damaskus. Han fick aldrig veta varför han tillfångatagits och minns inte särskilt många detaljer från dagarna i fångenskap.

– Man svävar liksom i väg, jag såg hur fångar hängdes upp i handlederna, hur vakterna slog och slog, de använde elektricitet också. Men där och då kunde jag inte ta in det. Alla fick varsin potatis att leva på varje dag, man blir så slut av att inte äta något.

Radwan var den enda journalisten bland fångarna, de andra var framför allt oppositionella syrier, men även palestinier. Några hade varit där över ett år.

Genom kontakter i Assad-regimen och påtryckningar från redaktionerna i Libanon släpptes Radwan fri till slut.

– Därför känner jag extra mycket för de kidnappade svenskarna, jag kan i alla fall försöka föreställa mig vad de går igenom. I dagsläget är det bättre att vara arabisk journalist än västerlänning i Syrien. Så var det inte för ett år sedan, säger han.

”Är måltavlor”

I början av inbördeskriget hade oppositionsgrupperna stora förhoppningar på journalisterna från västvärlden. Att deras journalistik skulle påverka kampen mot president al-Assad till deras fördel.

– I dag är de besvikna, det har inte hjälpt att hjälpa journalister. Därför är de snarare måltavlor i konflikten. En västerländsk journalist betyder dollar, säger Radwan.

Har du några tankar kring vad som kan ha hänt de svenska journalisterna?

– Det är svårt att veta. Det kan röra sig om en rad olika väpnade grupper som ägnar sig åt den här typen av kidnappningar.

Hur brukar kidnappade journalister behandlas?

– Det är svårt att säga, men troligtvis mår de, under omständigheterna, bra. Det finns ingen anledning att skada dem. Jag kan tänka mig att det är ganska kallt och att det är svårt med varmvatten, men att de får mat och möjlighet att använda dusch och toalett. Det beror lite på vilken grupp som har dem.