Adriano, 1 år, nobbas av Länsförsäkringar

avBritt Peruzzi

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Länsförsäkringar nobbar ettåriga Adriano en försäkring - för att de anser att han är underviktig

Melvin, 7 år, ansågs överviktig men fick en ursäkt av Dina försäkringar.

Nu nobbar Länsförsäkringar 1-åriga Adriano - som anses underviktig.

– Först undrade jag om de skämtade. Sedan blev jag förbannad, säger pappan Tony Augar.

Trebarnsfamiljen i Sätra har sedan tidigare barn- olycksfalls- och villaförsäkring hos Länsförsäkringar. Men i veckan fick de avslag på en barnförsäkring för yngsta sonen.

– Vi ansökte redan i juli och jag gav fullmakt för att de ville komma åt läkarjournalerna. När jag i veckan undrade om de hade glömt bort oss fick jag svaret att Adriano fått avslag, berättar pappan Tony Augar.

”Något avplanande viktkurva”

I avslaget skriver Länsförsäkringar: "Anledningen är något avplanande viktkurva. För den försäkringsmedicinska bedömningen vill vi ha en längre observationstid för att följa barnets kommande tillväxt."

– Jag tänkte direkt på pojken som veckan innan fick avslag från sitt bolag för att han ansågs väga för mycket, säger pappan som tänker bestrida beslutet.

1-årige Adrianos tre senaste BVC-besök visar att han ligger något under medianvikten men med god marginal inom de ramar som anses normala för hans ålder.

”Vårdcentralen blev lika förvånad som jag”

Pappan ringde pojkens vårdcentral och fick bekräftat att försäkringsbolaget hört av sig.

– När de frågade varför jag undrade blev de lika förvånade som jag. BVC bekräftade att barn växer olika fort.

Länsförsäkringar skriver att en så kallad försäkringsmedicinsk bedömning "innebär att vi tar hänsyn till den framtida risken för gruppen personer som har liknande besvär eller sjukdom. Inom gruppen finns individuella variationer men bedömningen görs utifrån gruppen".

– De erbjöd oss att återkomma om ett halvår, men det är knappast aktuellt, säger pappan.

”Det är tråkigt om vi missat något”

Johan Negert, medicinskt riskbedömningsansvarig på Länsförsäkringar, menar att viktkurvor bara ska vara en av flera parametrar.

– Har vi tagit in journaler finns det en anledning. Att man har lägre vikt eller planar ut kan ha med bakomliggande besvär att göra.

Men den enda förklaring föräldrarna fått är låg vikt - trots att sonen är född i tid och ligger inom normalspannet?

– Vi försöker alltid ge en avslagsorsak. Det är tråkigt om missat något. De får gärna kontakta handläggaren igen, säger Johan Negert.

ARTIKELN HANDLAR OM