Så lyckades Snowden fly undan USA

Publicerad:

NYHETER

Ny bok om planeringen bakom visselblåsarens scoop – och 56 tidigare okända dokument

1 av 4 | Foto: AP
OKÄNDA DOKUMENT I en ny bok avslöjas turerna bakom NSA-skandalen som gjorde Edward Snowden hjälteförklarad, mordhotad och spionanklagad. Boken innehåller 56 tidigare okända dokument.

NSA-skandalen gjorde Edward Snowden hjälteförklarad, mordhotad och spionanklagad.

Nu kommer boken om turerna bakom avslöjandet – som innehåller 56 tidigare okända dokument.

Aftonbladet kan i dag som enda svenska tidning publicera utdrag ur boken.

Journalisten Glenn Greenwald vid brittiska The Guardian blev först kontaktad av Edward Snowden i slutet av 2012. Först ett halvår senare kunde Greenwald tillsammans med dokumentärfilmaren Laura Poitras hjälpa till att avslöja övervakningsskandalen som knappt den värsta domedagsprofeten kunde tro var sann.

USA:s säkerhetsmyndighet hade bedrivit en extremt omfattande och integritetskränkande övervakning – inte bara mot sina egna medborgare utan över hela världen.

Till sin hjälp hade de myndigheter i flera länder – däribland svenska FRA – men även storföretag som Google, Facebook, Apple och Microsoft.

Behövdes hålla gömd

I veckan publiceras boken ”Storebror ser dig” där Glenn Greenwald skriver om de första kontakterna med Snowden, hur de planerade avslöjandet och visselblåsarens flykt från Hongkong – där han befann sig när nyhetsbomben briserade.

Som enda svenska tidning kan Aftonbladet i dag publicera ett kapitel ur boken där dagarna i Hongkong beskrivs.

Både Greenwald och Snowden förstod att USA snart skulle spionstämpla den då 29-årige Snowden och begära honom utlämnad från myndigheterna i Honkong. Därför behövdes han hållas gömd – också från det massiva pressuppbåd som befann sig på hotellet där de arbetat om detaljerna kring avslöjandet.

När The Guardian den 6 juni avslöjade läckan bakom NSA-skandalen befann sig Snowden på ett annat hotell.

Höll distans

I boken beskriver Greenwald hur Snowdens ögon fylldes med tårar när han tänkte på hur hans familj riskerade att trakasseras av amerikanska myndigheter. Annars kunde han hålla en distans till farhågorna om eventuella påföljder.

Vid ett tillfälle skämtade Snowden om hur de tillsammans skulle skickas till fånglägret på amerikanska Guantanamóbasen.

– Pax för underslafen på Gitmo, skojade Snowden, väl medveten om att han skulle stämplas som en fiende till USA.

Befinner sig i Ryssland

Men när knappt ett år har gått sedan avslöjandet har han ännu inte spenderat en dag fängslad. Snowden befinner sig i stället sedan en tid tillbaka i Ryssland där han fått politisk asyl.

Sedan i juni förra året har The Guardians avslöjande tilldelats det prestigefyllda Pulitzerpriset, något Snowden kommenterat som ”en upprättelse”.

Han har också några gånger deltagit i olika forum. Senast via videolänk vid SXSW-konferensen i Austin, Texas.

– Jag ville egentligen inte ändra på staten. Det jag ville göra var att informera medborgarna så att de själva kunde välja om de samtyckte till övervakningen eller inte, sa Snowden vid sitt framträdande.

– Skulle jag göra det igen? Ja. Detta är något vi har rätt att veta om. Jag svor en ed att skydda mitt hemland och alla har rätt att veta att staten ändrat tolkningen av konstitutionen.

Det här avslöjas i boken

Greenwalds bok om planeringen bakom Snowdens scoop.
Foto: AP
Greenwalds bok om planeringen bakom Snowdens scoop.

Installerade buggar

NSA uppges ha stoppat produkter, exempelvis routrar, innan de nått konsumenter, öppnat förpackningarna och installerat övervakningsutrustning för att sedan ompaketera i originalförpackningar.

Foto: AP
Routrar och switchar i Iowa.

Mål att samla allt

NSA-chefen uppgavs i ett uttalande ha sagt att myndighetens uppdrag var att samla ”all kommunikation mellan människor”, något de sedan förklarade som ett skämt. Nya dokument ska visa att det faktiskt varit ett verkligt mål inom NSA.

Ekonomiskt spioneri

Nya bevis ska visa det omfattande ekonomiska spioneriet NSA arbetat med, något de länge starkt förnekat att de gjort.

Samarbete med IT-jättar

Både IT- och telejättar har överlämnat stora mängder material till NSA, vilket ska bevisas i den nya boken. Namn på flera av dessa företag ska avslöjas. Även hur information överlämnats ska avslöjas.

Facebookövervakning

Dokument ska visa olika sätt som de tagit fram för att övervaka människor på Facebook och andra sociala medier.

Publicerad: