Spärrades in – med knivbeväpnad man

Vittnen spärrade in knivrånare i butik – märkte inte att kassörskan var kvar

I söndags blev Pressbyrån i Hässelby utsatt för ett dramatiskt rån.

Tre vittnen försökte fånga rånaren och låste in honom i butiken, där den chockade kassörskan fanns kvar.

– Det värsta är inte pengarna vi blev av med utan hoten mot personalen, säger butikschefen Mats Planebo till Brottscentralen.

Det var vid 19-tiden i söndags som en maskerad man, beväpnad med en stor kökskniv, klev in på Pressbyrån vid Hässelby gård.

– Han tvingade in tjejen som jobbade i vårt lagerutrymme och hotade henne med kniven, säger butikschefen Mats Planebo.

Rånaren plockade på sig några varor och en del kontanter som fanns i kassan. Men när han skulle ta sig ut ur butiken stötte han på problem.

Vittnen höll för dörren

Tre personer som befunnit sig på torget utanför hade sett vad som höll på att hända och kastade sig mot dörren för att stänga in rånaren samtidigt som man larmade polisen.

Men den chockade kassörskan hade då klivit ut från lagret och fångades bara någon meter från den knivbeväpnade mannen.

– Hon mår väldigt psykiskt dåligt efter händelsen och vi vet inte om hon kommer tillbaka till oss på heltid, säger Mats Planebo.

En av personerna vid dörren filmade också händelsen och bilderna på mannen som viftar med kniven sprids nu på internet.

Rånaren flydde från platsen

När de tre männen som höll för dörren såg att kvinnan befann sig bakom kassan och att knivmannen hotade både dem och henne så öppnade de dörren och mannen sprang från platsen mot Lovisaskolan i Hässelby. När polisen kom till platsen var han redan försvunnen.

– Vi tittar på en övervakningsfilm från butiken, men vi behöver alla tips vi kan få gällande den här händelsen som rubriceras som rån och olaga hot, säger Towe Hägg på Stockholmspolisen.

Butiksägaren Mats Planebo är övertygad om att det finns folk som vet vem rånaren är.

– Jag är säker på att det finns folk som sett mannen springa iväg eller som känner till händelsen och jag hoppas att någon hör av sig så att han åker fast.

Försökte hjälpa till

Polisen och butiksägaren är överens om att de tre män som fanns på platsen gjorde sitt bästa och bara ville hjälpa till.

– Det är alltid en bedömning från gång till gång om man ska ta saken i egna händer, säger Towe Hägg.

– Jag är ändå otroligt glad över att någon faktiskt agerade och om tjejen hade stängt in sig på lagret så hade rånaren varit fast nu. Men det är svårt att ha den sinnesnärvaron i en sådan situation, säger Mats Planebo.

Signalement på mannen: Cirka 20-25 år, 180 centimeter lång, mörkhyad och klädd i mörk jacka med fyrkantiga mönster/ränder samt svarta byxor och svart mössa.

Har du uppgifter om händelsen? Kontakta polisen på 114 14 och ange ärendenummer: 0201-K145854-14

Publisert: