Läsare rasar mot hovrättens dom

avMira Micic

NYHETER

Hovrättens dom friade sex pojkar som tidigare fällts i tingsrätten för grov våldtäkt mot en 15-årig flicka.

Aftonbladets läsare rasar mot domen.

– Hur kan Sverige sjunka så lågt när det gäller rättvisa?! skriver läsaren Per.

Hovrättens dom då de misstänkta frias helt från anklagelserna om gruppvåldtäkten har orsakat läsarstorm. Ämnet har lett till stor engagemang på sociala medier och människor runt om i Sverige är upprörda över det rättsliga efterspelet.

Aftonbladet publicerade tidigare i dag en intervju med den 15-åriga flickan, där hon berättar vad hon själv tycker om den nya domen.

”Hur säger man nej så att det blir mer nej", säger flickan i intervjun.

Under dagen har artikeln delats över 20 000 gånger på Facebook och hundratals mejl från läsare från hela landet har skickats till Aftonbladet.

Folk är upprörda och kräver att fallet prövas i Högsta domstolen, något som experterna inte tror kommer att ske. Många vill ge sitt stöd till flickan och hennes familj.

Läsare rasar mot domen

Här följer några utdrag ur läsarnas mejl:

Signaturen Annika skriver:

"Fruktansvärt! Vad säger det om vårt samhälle och vad skickar det för signaler till våra unga …. Herre gud har vi inte kommit längre …Fortsätt skriva och bevaka!"
En annan läsare skriver:
"Kan ni förmedla till den här flickan att: det var inte hennes fel! Det är något som är väldigt fel om en domare säger "att hon mycket väl kunde sagt nej men att det inte är våldtäkt". Vad är det då?? Jag blir så arg! Och så ledsen för hennes skull! Hon får aldrig tro att det är hennes fel! Det är helt sjukt vilka signaler det här ger till tjejer/kvinnor. Stanna inne, gå aldrig ut, för om du råkar vara på fel plats vid fel tillfälle med fel människor...ja då får du skylla dig själv...Sverige 2013."

Jonas skriver: "Snälla, släpp inte detta! Vi måste få ett stopp på våldet. Rättvisan och domstolarna måste stå på offrens sida, inte tvärt om."

Flickan tackar för stöd

Bengt: "Sen funderar jag på hur två rättsinstanser kan se så olika på samma händelse. Visst är det bra att fall kan prövas för att undvika fel domslut. Men här handlar det ju om tolkningar av 'hjälplöst tillstånd'. När ett fall blir så olika bedömt så borde det vara grund för Högsta domstolen att som slutinstans pröva detta fall. Det borde vara viktigt att fastslå vad som skall tolkas vara 'hjälplöst tillstånd'. I annat fall riskerar kommande fall att vara utlämnade till personliga tolkningar av något som är avgörande för utgången av det som skall dömas. Det är att anses som ett fall som har principiell betydelse för framtiden."

Anonym läsare skriver: Domen måste överklagas. Så här får det bara inte gå till i Sverige 2013!

Björn: Vad kan man säga mer att svenska domstolar och domare har fullkomligt tappat sin rättspatos. Hur i h-e menar rätten att flickan ska bete sig? Vad kan hon göra, mer än att protestera?

Aftonbladet har varit i kontakt med den 15-åriga flickan idag, hon tackar alla läsare som engagerat sig.