Ett bett kan ge dig en blodpropp

avAnna Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Luriga fästingsmittan sprids i Sverige

1 av 2 | Foto: Erlend Aas/NTB/TT
Hittills har 23 fall konstaterats i världen, tio av dem i Sverige.

Nu kan ett fästingbett ge dig blodpropp.

Nära hälften av de rapporterade fallen har hittats i Sverige.

– Många har berättat att de är friska ena sekunden och sjuka nästa, säger Christine Wennerås, professor på Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Forskarna har upptäckt en ny fästingsmitta som kan orsaka blodpropp. Bakterien finns i naturen i Sverige, övriga Europa och Asien. Den sprids av sorkar, skogsmöss – och fästingar.

– Vi har förstått att den kan ge infektioner hos människor. Ingen kan svara på hur stor risken för att drabbas är, säger Christine Wennerås, överläkare och professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Störst risk

En medelålders person med en reumatisk sjukdom eller blodcancer löper störst risk att få den svåra formen av smittan. Den kan orsaka blodproppar i olika delar av kroppen, muskelvärk, värk i leder och hög feber.

– Vi vet väldigt lite om hur smittan kan drabba helt friska människor, säger Christine Wennerås.

Hon beskriver smittan som lurig – den är svår att påvisa eftersom bakterien inte går att odla. Det gör smittan svår att upptäcka vid rutinanalyser.

– Vi tror att smittan sprids via fästingbett, men det är ännu inte bevisat. Om man kan bli smittad av att hantera en sork vet vi inte heller.

Första gången forskarna upptäckte bakterien, som kallas neoehrlichia, var 2010.

Hittills har 23 fall konstaterats i världen, tio av dem i Sverige. Christine Wennerås tror inte att det beror på att smittan är vanligare här än någon annanstans.

Väst- och östkusten

– Vi letar mer aktivt i Sverige än på andra ställen. I en del länder i Europa har man inte rapporterat ett enda fall och det låter osannolikt. Var i Sverige som fallen finns vill jag inte svara på av sekretesskäl, men det gäller främst väst- och östkusten.

Forskningsstudien, med forskare från Tyskland, Schweiz, Tjeckien och Sverige,  har letts från Sahlgrenska akademin i Göteborg. De har granskat elva av de konstaterade fallen av neoehrlichia-smitta.

Publicerad: