Polisen: Paret kan ha köpt Maria

avIda Gustafsson

1 av 4 | Foto: AP
Fyraåriga Maria med Eleftheria Dimopoulou och Christos Salis som hon växt upp med.

Grekisk polis misstänker att Maria utsatts för människohandel.

Paret som misstänks för hennes bortförande har häktats men nekar till anklagelserna och menar att de adopterat flickan.

– Ingen kidnappning, inget röveri, ingen människohandel har ägt rum. De köpte inte barnet, sa Konstantinos Katsavos, en av parets advokater till AFP.

Polisen misstänker att det finns ett nätverk mellan Grekland och Bulgarien som är involverade i människohandel, enligt uppgifter till den statliga nyhetsbyrån Athens News Agency. 

Den 4-åriga flickan Maria hittades i slutet av förra veckan hos en familj i ett romskt läger i grekiska Farsala. Och polisen tror nu att paret kan ha betalat för henne.

– Polisen utreder alla tänkbara vinklar, sade en talesperson vid polisen i regionen Larissa till AFP.

Domstolen i staden Larissa beslutade under måndagen att häkta paret på misstankar om att Maria kidnappats, rapporterar AFP.

Enligt deras advokat kommer de att hållas häktade tills rättegången inleds.

”Gav bort henne”

Paret som misstänks för bortförandet av Maria har registrerat olika antal barn hos flera familjeregister. Paret ska även ha haft falska papper där det stod att kvinnan fött sex barn inom loppet av 10 månader, rapporterar BBC.

Och i förhör har paret ändrat sina uppgifter om hur Maria kommit till dem.

I domstolen hävdade paret att flickans biologiska mamma lämnat från sig flickan frivilligt.

– Vi pratar om en kvinna som inte kunde ta hand om det här barnet och som gav henne till paret 2009 genom en tredje part strax efter hennes födelse, säger en av parets advokater, Marietta Palavra, till AFP.

”Barn såldes vidare”

Och i intervjuer till brittiska the Telegraph har talesperson för det romska lägret vittnat om att flickans biologiska pappa besökt henne regelbundet. I januari 2011 greps ett dussintal personer i grannländer på Balkan som misstänktes för handel med nyfödda barn till Grekland. Detta nätverk såg till att gravida bulgariska kvinnor av romskt ursprung födde sina barn i Grekland. Barnen ska sedan ha sålts vidare genom falska adoptionsprocedurer.