Guvernör Chris Christie indragen i hämndhärva

avNiklas Eriksson

1 av 2 | Foto: AP
Guvernör Chris Christie under en samling i Union City, New Jersey, den 7 januari.

Guvernören Chris Christie pekas ut som tung presidentkandidat för Republikanerna.

Nu är han indragen i en hämndhärva – som hotar hans politiska karriär.

– Jag har blivit förd bakom ljuset, säger han.

Bridget Anne Kelly vid guvernör Chris Christies stab ska ha varit delaktig i att skapa ett trafikkaos på en bro i staden Fort Lee i New Jersey – för att hämnas på stadens borgmästare, skriver AP.

Nu har hon fått sparken.

Under en två timmar lång presskonferens på torsdagen meddelade Chris Christie att han inte haft något att göra med hämndaktionen.

Under framträdandet gjorde han allt för att visa hur tagen han var över anklagelserna som kan hota hans möjligheter att bli landets näste president, skriver AP.

– Jag vet inte vad jag har gjort som kan ha fått min personal att tro att det är okej att ljuga för mig, säger Christie, enligt AP.

”Dags för trafikproblem”

Bakgrunden är att mejl och sms ska peka ut hans högt uppsatte medhjälpare Bridget Anne Kelly som delaktig i avstängningen av vägar – något som orsakade trafikkaos på George Washington-bron i staden i september förra året, skriver AP.

”Dags för lite trafikproblem” ska Bridget Anne Kelly ha skrivit till en högt uppsatt tjänsteman vid statens myndighet med ansvar för vägar, broar och tunnlar.

Motivet ska ha varit en politisk hämnd för att den demokratiske borgmästaren i Fort Lee vägrat stödja guvernörens återvalskampanj i fjol, enligt NBC News.

”Jag är ursinnig”

Christie har tidigare uppgett att hans stab inte haft någon inblandning i trafikkaoset.

Och han säger att det som nu kommit fram har skett bakom hans rygg.

– Jag är ursinnig och djupt besviken över att få veta att jag inte bara har blivit förd bakom ljuset av min personal, utan också för att det här fullständigt olämpliga och icke sanktionerade beteendet har skett utan min vetskap, säger Chris Christie enligt NBC News.

– New Jerseys befolkning förtjänar bättre än så här.

Hans demokratiske konkurrent om guvernörsposten kräver en federal utredning av händelsen, skriver AP.

Tänker inte på presidentposten

Christie beskrivs som en tung kandidat för Republikanska partiet med sin raka och hårda stil som går hem hos väljarna. Hans popularitet sköt också i höjden efter hans hjärtliga samarbete över partigränsen med president Barack Obama under stormen Sandy i oktober 2012. Men hur skandalen påverkar hans möjligheter att bli president är enligt politiska bedömare i USA ännu oklart.

Många menar att det fortfarande finns frågor som kräver svar rörande hur det här kan ha skett under Chris Christies styre.

– Mina tankar ligger inte på det jobbet just nu, säger Chris Christie som svar på frågan om hur skandalen påverkar presidentchanserna, enligt CNN.