"Jag vill ha någonting tungt att läcka"

1 av 2

avErik Wiman, Kenan Habul

NYHETER

Sverigedemokraterna vill tysta läckor från partiet och har tvingat bort minst två medlemmar för att de har pratat med media.

Men Aftonbladet kan i dag visa hur Jimmie Åkessons närmaste medarbetare, Linus Bylund, själv ville läcka uppgifter som skulle kunna skada dåvarande partikamraten Patrik Ehn.

– Det ska vara någonting som man har kommit åt, en privat mejlkonversation eller nåt, säger Bylund i en smyginspelad film.

Inget annat parti har haft så många uteslutningsärenden som Sverigedemokraterna. Sedan riksdagsinträdet 2010 har minst ett 60-tal personer tvingats lämna partiet.

En av anledningar till att personer utesluts är att de pratar med journalister om det som partiledningen inte uppskattar.

18 november förra året avslöjade Expo att Jimmie Åkessons närmaste man Linus Bylund själv ska ha velat hitta något att läcka ut om Patrik Ehn, partiets starke man i Västsverige.

Aftonbladet kan i dag visa filmen som bekräftar uppgifterna. Inspelningen är från april 2012 då Linus Bylund och den före detta SD-medlemmen Daniel Assai promenerar från riksdagen mot centralstationen i Stockholm.

Under promenaden avslöjar Linus Bylund en plan som skulle kunna tvinga Patrik Ehn, som då var SD:s starke man i Göteborg, att lämna partiet.

"Det måste komma något tungt"

– Jag skulle vilja ha någonting på Ehn som förstör för honom. Jag har så mycket nu, men det är publika saker som han sagt och gjort och twittrat.

Det Bylund är på jakt efter och som ska kunna skada partikamraten är någonting annat.

– Det måste komma någonting tungt, som vi kan läcka.

Daniel Assai säger under promenaden att han ska försöka se om han kan hitta någonting varpå Bylund svarar:

– Nej men det ska vara någonting man kommit åt, en privat mejlkonversation eller nåt.

Knappt ett år efter det inspelade samtalet, i mars 2013, petades Patrick Ehn ur sverigedemokraterna.

Samtidigt har Linus Bylund själv försökt att efterforska läckor från partiet, vilket Expo har skrivit om tidigare. I samband med att Patrick Ehn uteslöts deltog han i ett möte med SD-politiker från Västsverige. Där ska Bylund ha frågat hur känsliga uppgifter nått media och talat om läckor som ett problem som partiet behöver komma runt.

Ville aldrig skada

Efter att ha sett filmen säger Linus Bylund "att han aldrig har eftersökt en läcka i syfte att avsiktligt skada en partikamrat". Han har i ett inlägg på sin blogg utvecklat sina synpunkter, men så här sa han till Aftonbladet:

– Ingen har någonsin kickats ut på enbart misstanke när det gäller läckor. Det är i så fall när man har belagt att det är en infiltratör, till exempel när konfidentiella mejl har vidarebefordras till journalister, säger han.

Han berättar också att det var Daniel Assai som i veckor har pratat om att Patrik Ehn borde uteslutas. Enligt Assai ville han själv redan 2010 utesluta Ehn och flera andra, men han förnekar att han ska ha pratat om det med Bylund 2012. Enligt Assai ljuger Bylund.

Bylund menar på att partiet inte kartlägger sina medlemmar.

– Om man hör rykten om någon, väldigt långtgående anklagelser, vill man veta vad den personen sysslar med. Man vill ha det på pränt och inspelning. Det förekommer i alla partiet.

Ordvalet kommenterar han så här:

– Det är en sak vad jag säger att jag vill göra. Jag kan säga att jag vill döda någon, det betyder inte att jag vill göra det. Jag och Daniel hade en väldigt nära relation under den här tiden och jag bollade saker med honom. Jag skulle aldrig säga så i en talarstol.

Bylund och flera andra SD-toppar förnekar bestämt att Ehn ska ha uteslutits för att han satt i partiets centrala valberedning som beslutar om riksdags- och EU-listan.

Myt om att Ehn har makt

Inte heller är det ett straff för att han stöttat SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand, som flera gånger hamnat i konflikt med moderpartiet, hävdar Bylund.

– Det finns någon sorts myt för att Patrik skulle ha uteslutits för att partiledningen var rädd honom. Patrik uteslöts för att han inte är sverigedemokrat. Han är i dag aktiv i mycket mer radikala rörelser, han har gått och blivit nazist. Vilket visar att vi hade rätt.

Linus Bylund syftar bland annat på att Patrik Ehn numera är redaktör på tidningen Nationell Idag, som tidigare var Nationaldemokraterns partiorgan. Han är också aktiv skribent på bloggen Motpol, som SD beskriver som "neofascistisk".

–Det är struntprat. Tidningen Nationell Idag har bytt ägare innan jag blev anställd. Tidningen betecknar sig som obunden sverigedemokratisk och flera av medarbetarna är gamla SD:are. Motpol är konservativ blogg. De inläggen som jag har skrivit där, har jag tidigare publicerat under min tid i Sverigedemokraterna, säger Patrik Ehn.

"Beredd använda vilka metoder som helst"

Han avfärdar anklagelser om nazism, på 80-talet var han aktiv i en rad nynazistiska grupper och säger att han fortfarande är sverigedemokrat.

– Min politiska bakgrund från 80-talet, för snart 30 år sen, har varit välkänd. Uteslutningen har ingenting med det att göra.  Man ju hör ju att Linus Bylund är ute efter svepskäl och att han är beredd att använda vilka metoder som helst.

Han är övertygad om att anledningen till att han slängdes ut har med den interna maktkampen att göra.

– Vi fick facit när det stod klart att Gustav Kasselstrand inte placerades på riksdagslistan. Det var en bekräftelse på att Jimmie Åkesson och kretsen kring honom var livrädda. Gustav är populär och uppfattas av Åkesson som ett hot. Åkesson själv var ledare för ungdomsförbundet när han fick bort den förre partiledaren Mikael Jansson.

Smutsig partipolitik

Men Ehn säger sig inte vara förvånad över att Bylund har eftersökt läckor för att bli av med honom.

– Partipolitik är smutsigt. Det såg man inte minst med fallet Håkan Juholt. I det här fallet ägnar man sig åt fulspel som gränsar till det kriminella.

Enligt honom är det beviset för att "SD har blivit som ett parti som alla andra och att den fina SD-andan från förr är borta".

– Det här kan leda till att människor utan skrupler kan söka sig till partiet och att de samverkar med journalister som inte heller har några skrupler. På så viss får vi politiska makthavare med dålig moral som ska styra Sverige. Det är allt annat än trevligt, säger Patrik Ehn.