15 grader varmt till helgen

avEric Emanuelsson

Foto: NATANAEL JOHANSSON
Carolinne Österberg, 47 år och Tony Österberg 51 år tar ett glas i vårsolen efter en långpromenad på Djurgården.

Monstervärme till helgen.

Japp, du hörde rätt. Hela helgen bjuder på 10- 15 grader varmt och stekande sol.

– Det blir jättevarmt. Bra tajmat av solen måste man ju säga, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se

Efter de senaste veckornas snöstormar i många delar av landet har berg och dalbanevädret äntligen tagit en ny vänding.

Till helgen kommer solen nämligen att återvända med full kraft – i hela landet. Enligt prognoser från Klart.se blir det 10-15 grader varmt i Göta- och Svealand och några grader kallare i Norrland.

– Våren har gått så långt nu att solen har fått mer kraft. Det kommer kännas som att det är ordentligt varmt när solen ligger på, säger Martin Hedberg.

Stora temperaturskillnader

Redan på fredagen ska det bli strålande väder. Varmast i hela landet kommer Halland få, därefter Stockholmsområdet. Det kan fortfarande vara frost under de tidiga morgontimmarna, men vid lunchtid kommer värmen att vara framme.

– Det kan bli temperaturskillnader på tio grader från tidig morgon till eftermiddag. Det beror på högtrycket som ligger på och att luften är så klar och torr, säger Martin Hedberg.

Paret Carolinne Österberg, 47, och Tony Österberg, 51, från Stockholm tycker det är på tiden att värmen kommer. Nu kan de dra på sig solglasögonen och sätta sig på en uteservering.

Hela staden blommar upp

– Jag säger bara en sak: äntligen! Nu är värmen här och då blommar hela staden upp. Uteserveringarna öppnar och man kan sitta i solen och mysa, säger Carolinne Österberg.

Parets planer för helgen är att åka ner till Falsterbo i Skåne för att besöka dottern. Kanske tar de en tur över till Köpenhamn.

– Det ska bli skönt. Förmodligen blir det den första riktigt varma vårdagen, säger Tony Österberg.