Nyheter

Två dömda för nollningen på Lundsberg

Av: 

Tina Remius

NYHETER

Elev brändes med strykjärn

Han brändes så svårt på ryggen med ett strykjärn att han fick föras till sjukhus med andra gradens brännskada. Nu döms två elever för vållande till kroppsskada efter nollningsritualen på Lundsberg.

Fyra elever mellan 14 och 17 år tvingades ned på golvet med ögonbindel i sina rum och fick ett strykjärn tryckt mot kroppen vid en nollningsritual på Lundsbergs internatskola. Två 14-åriga pojkar brändes på ryggen och en av dem brändes så svårt att han fördes till sjukhus med andra gradens brännskador.

Gammal skoltradition

Händelsen utspelades den 24 augusti förra året och ska ha varit en del av skolans invigningsritual kallad "utfärdande av existensbevis" mot fyra yngre elever på skolan. De nio 18-åriga eleverna som var med vid händelsen har tidigare uppgivit för rätten att de känt sig pressade av andra elever, personal och ledning att utsätta de nya eleverna på skolan för en, enligt dem, gammal skoltradition.

Döms till dagsböter och skadestånd

Nu döms de två elever som skötte strykjärnet för vållande till kroppsskada till dagsböter. De ska också betala ett skadestånd till den brännskadade eleven på 19 400 kr. Tingsrätten frikänner emellertid alla elever och den åtalade elevhemsföreståndaren från åtalen för olaga hot alternativt ofredande och medhjälp. Eleverna ska nämligen, enligt tingsrätten, inte ha haft för avsikt att hota eller ofreda. Tre av de 14-åriga pojkarna ska dessutom ha varit införstådda med att nollningen inte var allvarligt menad.

Husfar förstod inte

Den 47-årig elevhemsföreståndare, kallad husfar, som misstänktes för medhjälp till olaga hot alternativt medhjälp till ofredande var enligt tingsrättens dom inte införstådd med hur nollningen skulle ha gått till, även om han godkände eleverna att låtsas brännmärka de yngre barnen på skolan.

Förväntade sig att alla skulle fällas

14-åringens målsägandebiträdet Staffan Bradt säger till Aftonbladet TV att han förväntade sig att samtliga skulle skulle blivit fällda för olaga hot. Han upplever att stämningen under rättegången har varit tuff för hans klient men att 14-åringen aldrig har ifrågasatts av domstolen.

– Det har varit en mardrömshändelse med tuffa förhör. Det finns inga direkta vinnare i det här målet, säger han.

Samtidigt är han övertygad om att domen kommer att leda till att kränkande nollningar försvinner från skolan.

– Sådana här dumheter inte kommer att hända mer, säger han.

Han kan ännu inte svara på om 14-åringen kommer att överklaga domen eller ej.

– Det kommer vi att ta ställning till i ett senare läge, säger han. 

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: