Myndighet säger ok till Red Bull på apotek

avJoachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu finns det apotek som säljer energidrycken Red Bull.

Helt okej, tycker kontrollmyndigheten Läkemedelsverket:

– Det är upp till apoteken att själva avgöra om det är lämpligt att sälja Red Bull, säger läkemedelinspektör Anna Beckman Gyllenstrand.

I onsdags gick Aftonbladets uppgiftslämnare in på Apoteket Östgöta Lejon i Norrköping:

– Jag skulle hämta hjärtmedicin och möttes av en stor monter med Red Bull som jag nästan snubblade över. Hjärtsjuka ska inte dricka sånt. Det är så oseriöst. Jag trodde jag såg i syne, apotek ska inte sälja Red Bull.

”Konkurrensyfte”

Ägaren till Apoteket Östgöta Lejon, Per-Inge Larsson, har flera andra apotek. Men hittills är det bara på Östgöta Lejon som han saluför Red Bull, en energidryck som bland annat innehåller höga halter av aminosyran taurin:

– Det är mest i konkurrenssyfte vi har tagit in den på prov. Ica och Pressbyrån precis intill säljer den. Man vill inte bara låta marknaden vara, utan man vill vara med som alla andra.

En hjärtsjuk läsare blev mycket upprörd över att ni säljer Red Bull.

– Jag ska ta åt mig av kritiken. Det är i princip bara en liten test. Vi vill ha så mycket kunder som möjligt och i och med att det är sådan konkurrens kring den här produkten ville vi svara upp på det. Men om vi får kritik vill vi inte ta strid för det, säger Larsson till Aftonbladet.

Ingen kritik

Läkemedelsverket, som håller i kontrollen av landets apotek, vill däremot inte rikta någon kritik mot Red Bull-försäljningen på apoteket i Norrköping:

– Det är bara apotek som får sälja receptbelagda läkemedel. Däremot finns inget som säger vad de får sälja i övrigt. De får egentligen sälja vad de vill, säger läkemedelsinspektör Anna Beckman Gyllenstrand, som arbetar på Läkemedelsverkets enhet för apoteksinspektioner.

– Det är upp till apoteken att själva avgöra om det är lämpligt att sälja Red Bull. Om det finns risk att de säljer en produkt till en person som det absolut inte är lämpligt till, då bör de ha det i åtanke när de säljer den typen av produkter. Men det finns inget hinder utifrån regelverket för apotek.

Temperatur och fukt

Har ni sagt nej till någon försäljning hittills?

– Nej, hittills har alla apotek bara bedrivit annan verksamhet som är förenlig med apoteksverksamhet.

Vad skulle det kunna vara för verksamhet som inte är förenlig med apoteksverksamhet?

– Det vi främst bedömer är att verksamheten inte får innebära risk för påverkan på läkemedlens kvalitet. Temperatur, fukt och hygien är några av de aspekter som vi tar hänsyn till. Därför skulle man kunna tänka sig att restaurangverksamhet, badhus eller djuraffär inte skulle vara lämpliga verksamheter att kombinera med apotek, säger Anna Beckman Gyllenstrand.

Energidrycken Red Bull har tidigare varit förbjuden i Frankrike, Danmark och Norge, bland annat på grund av de höga taurin-halterna. Men på senare år har förbuden hävts.

Svenska Livsmedelsverket uppger att taurin i de mängder som ingår i energidrycker inte innebär någon hälsofara, men poängterar också att man inte ska använda energidrycker som törstsläckare.

Publicerad: