Hon kan bli första advokaten i slöja

Cherin Awad har goda chanser att bli den första svenska advokat som jobbar i slöja.

I måndags började hon sin pionjärgärning på en advokatbyrå i Stockholm.

Cherin Awad är hittills mest känd för att hon vägrade skaka hand med Carl Hamilton i Halal-tv på SVT. Det tycker hon är synd. För henne som troende muslim är det självklart att inte röra vid personer av motsatt kön.

– Vi har olika sätt att visa varandra respekt, jag lägger höger hand på hjärtat i stället. Jag tänker fortsätta med det och jag tror inte att det blir några problem. De som söker mig är mest intresserade av min juridiska kompetens, säger Awad till TT.

Positiva reaktioner

Hon har tagit juristexamen och nu anställs hon som biträdande jurist på en advokatbyrå. Till advokattiteln återstår några år. Helst vill hon ägna sig åt affärsjuridik. Awad har inga farhågor om att bli illa bemött.

– Hittills har jag fått uteslutande positiva reaktioner. Jag tror inte att min religion kommer att begränsa mitt urval av klienter. För mig är det viktigt att visa att muslimska kvinnor också kan och uppmuntra andra att ge sig in på banor de kanske inte tänkt sig, säger hon.

Bejaka mångfaldskulturen

Hennes chef, advokat Ismo Salmi, tycker det är självklart att respektera andra religioners vanor och att det är viktigt att bejaka mångfaldskulturen.

– Hon gör ett bra jobb och värderas enbart utifrån det, säger Salmi.

TT

Publisert: