Nyheter

S-veteraner ska ragga pensionärernas röster

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Nu ska (S) ragga pensionärer - med hjälp av pensionärer.

Ingvar Carlsson, Jan Eliasson, Göran Johansson, Anna-Greta Leijon.

Det är några av namnen som ska locka äldre att rösta rött nästa år.

– Erfarenheter och kunskaper får inte viftas bort, säger Anna-Greta Leijon.

Anna-Greta Leijon.
Anna-Greta Leijon.

Hela S-kongressen reste sig upp och hyllade veteranerna på scenen. Röda rosor till var och en som representerat socialdemokratin i decennier. Där stod tidigare LO-basen Stig Malm, 67, förre statsministern Ingvar Carlsson, 74, den gamla EU-kommissionärern och ministern Anita Gradin, 76 och diplomaten Jan Eliasson, 69.

Ska beskattas lika

Som Aftonbladet redan avslöjat blir deras uppdrag att lyfta de äldres frågor och på så sätt locka fler över 65 att rösta rött nästa år. Budskapen de ska sprida:

Pensionärer ska beskattas lika som löntagare.

Ett tryggt boende är viktigt.

Människor över 65 är en stor grupp som lever väldigt olika liv med väldigt olika behov.

– Pensionärer bryr sig inte bara om rättvisa skatter och omsorg. De bryr sig om kvaliteten i barnbarnens förskola, de bryr sig om miljön, sa pensionären Anna-Greta Leijon.

Strategin är tydlig.

Stor grupp

Pensionärerna är en stor grupp. Runt 1,8 miljoner människor är över 65 år i Sverige i dag. Traditionellt sett har de utgjort en stark stödtrupp till socialdemokratin men i förra valet var det fler äldre som röstade på alliansen än på de rödgröna. Samtidigt är det en missnöjd grupp. Landets pensionärsorganisationer har protesterat kraftfullt mot regeringens sänkta skatter för de som jobbar och krävt samma skattesänkning även för de som har jobbat. I går på kongressen blev den linjen socialdemokratisk politik.

Uppdraget till veteranerna kommer från partiledaren Mona Sahlin.

– Jag blev riktigt rörd när jag såg dem på scenen. Det är verkligen så mycket samlad erfarenhet att man häpnar, säger Sahlin till Aftonbladet.

– Vi har tappat många av våra gamla väljare. För dem är det här socialdemokrater som de känner och har ett förhållande till. Jag tror att det spelar roll att dessa personer är med och bygger upp känslan av att det går att lita på Socialdemokraterna i den här frågan.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: