Bröllopsbussen exploderade

Minst 25 döda i Pakistan är talibanerna slog tillbaka mot regeringens offensiv

En liten flicka som skadats får vård efter attacken mot ett bröllop.
En liten flicka som skadats får vård efter attacken mot ett bröllop.

Fredagen blev blodig i Pakistan.

Minst 25 personer dödades och många skadades i en serie explosioner och bombattacker i landet.

En vägmina dödade och skadade flera bröllopsgäster – varav flera barn – i en buss.

Talibanerna bemötte Pakistans offensiv mot deras fästen med våldsamma våldsdåd över hela landet på fredagen.

På morgonen sprängde en självmordsbombare sig själv på cykel och tog sju liv vid en militärflygplats i nordvästra Pakistan.

Någon timme senare sprängdes en kraftig bilbomb utanför en restaurang och ungdomsklubb i Peshawar. Minst 15 personer skadades, flera allvarligt.

Sprängde bröllopsfölje

Men den kanske värsta attacken ägde rum i Mohmand, ett klanområde norr om Södra Waziristan. Där dödades flera i ett bröllopsfölje, 17 personer, när deras minibuss körde på en fordonsmina.

Troligtvis var minan fjärrstyrd. Fyra kvinnor och tre barn fanns bland de omkomna.

I Mohmand, Waziristan och andra områden längs den afghanska gränsen har det skapats fästen för jihadister som flydde från Afghanistan efter USA:s invasion hösten 2001.

I lördags inledde militären en stor offensiv i de här områdena längst gränsen där talibaner och al-Qaida-anhängare skapat fästen.

Krismöte i Islamabad

Men talibanerna har inte uppvisat några svårigheter att slå tillbaka – även på ställen långt ifrån sina baser. Drygt 200 personer har dött i attentat över hela landet, skriver AP.

Talibanerna har också varnat och sagt att "hela landet är nu en krigszon".

Miljoner studenter har hållits hemma under veckan efter en självmordsattack i tisdags på ett universitet. Efter det stängde landets alla skolor och universitet.

– Alla är oroliga för vad som ska hända nu och därför har premiärministern (Yousaf Raza Gilani) sammankallat till ett särskilt säkerhetsmöte i Islamabad i dag, rapporterade Al Jazeeras Alan Fisher från Islamabad.

– Han har sammankallat experter och politiker, inklusive representanter från alla provinser och andra människor som kan bidra till processen, för att försöka hitta ett sätt att lösa problemen som de står inför.

Publisert: