Vilken succé!

avJill Sjölund

Daniel Westlings första officiella framträdande gick som en dans

Daniel gjorde succé under debutkvällen.

Han åt gåslever och sjötunga med imponerade höjdare.

– Det känns väldigt bra att han är med, säger Victoria om namnsdagsfirandet.

Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Arm i arm på festen

Först tränade han på sin kungliga vinkning och småpratade med Silvia på borggården. Sedan var det dags för kungamiddag med 160 gäster på Slottet.

Herr Daniel Westling har fått prova på hur en vanlig dag på jobbet kommer se ut i hans framtida prinsliv.

Klädd i frack välkomnade Daniel ambassadörer, shejker, näringslivspampar och politiker till den pampiga representationsmiddagen på Slottet – med kronprinsessan, kungen och drottningen vid sin sida.

– Daniel och Victoria gick runt och hälsade på alla. Han fick många gratulationer och gjorde ett sympatiskt och trevligt intryck. Det märktes på dem att de är glada och lyckliga ihop, de utstrålar värme, säger riksdagsledamoten Stefan Attefall (KD).

Satt vid långbordet

Den blivande prinsen minglade i Vita havet tills det knackades med en stav i golvet tre gånger. Det var signalen: Middagen skulle starta. Daniel fick föra sin fästmö till bordet i guldkantade Karl XI:s galleri.

Som en del av kungafamiljen satt Ockelbokillen i mitten av långbordet med de finaste gästerna – självklart med Victoria vid sin sida.

”Såg spänd ut”

– Han är från en enkel familj, precis som jag. Men vi klarade middagen båda två. Han var säkert lite spänd, det var många ögon på honom. Men han lyckades bra, han gjorde succé, säger riksdagsledamoten Sven-Erik Österberg (S).

Daniels stora dag började egentligen redan vid lunchtid, vid firandet av Victorias namnsdag. Hundratals hade samlats på borggården för att se debuten.

Medan Victoria hyllades uppe på ett blått podium stod Daniel tillsammans med Silvia några meter bakom. Under uppvaktningen kunde kronprinsessan inte hålla sig utan vände sig om och tittade kärleksfullt på Daniel som småpratade och skrattade med sin blivande svärmor.

– Drottningen såg nöjd ut över att ha Daniel vid sin sida. Det finns en värme mellan dem. Hon har tagit honom till sig och vill hjälpa honom att komma in i familjen och bli accepterad. Hon kommer slåss för sin svärson. Hon vet hur det är att vara en av folket och bli kunglig, säger Catarina Hurtig, hovexpert på Ladylike.

Efter ceremonin berättade Victoria hur det kändes att för första gången få ha Daniel vid sin sida.

”Finns en värme”

– Det känns väldigt bra, säger hon.

När Aftonbladet gratulerade med blommor passade hon på att skicka en hälsning från sig själv och Daniel till alla läsare som skrivit mängder av grattishälsningar på aftonbladet.se efter förlovningen:

– Den värme som vi har mötts av är helt överväldigande. Det uppskattar vi oerhört mycket. Tack!