Studenter går back 900 kr i månaden

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Går det att klara sig på studiemedel? Enligt SFS studentbudget är det knivigt. De uppskattar att en student går back 900 kr varje månad.

Att studentlivet är en tillvaro full av nudlar och konserver för många är inget nytt. Går det att leva på endast studiemedel? Enligt en uträkning som Sveriges förenade studentkårer, SFS, har gjort är det i alla fall inte särskilt lätt.

En student med fullt studielån och bidrag får idag 7820 kr att leva på i en månad.

Hyran största utgiften

Som för många andra är hyran studenters största utgift. SFS har i sin budget räknat på att ungefär 3000 kr går åt i månaden till hyra. Många studenter, särskilt i storstäderna, har högre hyra än så, men det finns givetvis också dem som bor något billigare.

Efter att mat, telefon, kursmaterial, kläder och andra fasta kostnader är betalda landar kassaboken på -900 kr.

Jobbar eller får hjälp

Många tvingas alltså dryga ut med inkomster från annat håll. Det kan vara en förälder eller sambo som hjälper till med hyran eller ett extrajobb. Från SFS håll tycker man att situationen måste förändras.

- Vi kan inte ha en studiemedelsnivå som gör att studenter måste förlita sig på anhörigas möjligheter att sticka till en tusing i månaden. Dessutom är många studenter själva föräldrar varför det blir märkligt att de måste ta emot pengar av mamma eller pappa för att få det att gå ihop, säger Moa Neuman, ordförande för SFS.

En analys gjord av Institutet för privatekonomi vid Swedbank visar att den som studerar idag har 300 kr mindre kvar i plånboken efter fasta utgifter jämfört med för tio år sen. Högskoleminister Lars Leijonborg har lovat en höjning av studiemedlen före 2010, men varnar för att det kan bli svårt att genomföra om det ekonomiska läget fortsätter vara svårt.

Hanna Eriksson, Minimedia

Publicerad: