9 genvägar till hängmattan

Publicerad:
Uppdaterad:

Konsten att ordna en lättskött trädgård

1. Sittplatsen. Ordna mysiga sittplatser i trädgården.

En inbjudande hängmatta, en skön stol i den skyddade vrån eller en hammock i bersån ... Ju fler sittplatser du har, desto bättre blir du på att bara sätta dig och njuta av din underbara trädgård.

2. Klättrare. Klätterhortensian blir jättefin om man låter den växa fritt.

– Den strävar upp och ner och blir knotig och lite vedartig i sin vildhet. Den har ett väldigt levande växtsätt, säger Maria Bremefors.

Hon tycker också att man kan experimentera lite och låta typiska spaljéväxter växa i full frihet. Kaprifol passar utmärkt i gränslandskapet mellan trädgård och det vilda. Välj en vildkaprifol för doftens skull.

3. Gräsmattan. Har du inte redan anlagt din gräsmatta? Tänk då igenom vad du använder för gräsfrön. Det finns gräs som är långsamväxande. Toppen för den som inte vill klippa så ofta.

4. Nässelvatten. Gödsla med nässelvatten – eller ditt eget kiss. Båda varianterna är lika enkla som de är miljövänliga. Nässlorna lägger du i en hink, slår på vatten och väntar tre dagar. Sen är det perfekt att gödselvattna med.

Om du vill använda ditt eget naturliga gödsel – kissa i en hink, fyll på med vatten och vattna. (Kan vara bra att undvika grönsaker som du ska äta de närmsta dagarna.)

5. Häcken. Sugen på häck? Övertala grannen att haka på. Om ni delar på häcken blir det hälften så dyrt och hälften så mycket jobb. Smartast är ju att ni står för all klippning vartannat år.

Foto: IKEA

6. Krukor. Gillar du krukor i trädgården? Ja, visst är det snyggt. Men ha inte massa små, utan satsa på så stora som möjligt. Då har du lite färre att vattna, dessutom torkar de inte ur lika fort.

7. Bästa hjälpen. Vill du ha hjälp i trädgården av barnen? Tjata inte. Väck deras intresse med hjälp av frösådd. Det finns inga barn som inte fascineras av det ... När du vill ha hjälp med annat som räfsning och rensning – gå bara ut i trädgården och börja.

Nyfikenheten tar snart över när det inte finns några måsten. Snart är dina barn värsta bästa trädgårdsmästarna.

8. Ogräs. Hopplöst mycket ogräs i jordgubbslandet? Ta upp jordgubbsplantorna, lägg en markduk i botten, täck med ett par decimeter ny jord och plantera ner jordgubbsplantorna i det nya fina landet.

Här behövs inte mycket rensning de närmaste åren. Blanda gärna flera sorter så kan du njuta hela sommaren.

9. Barrväxter. Glöm inte barrväxterna. Året-runt-gröna och oftast minimalt med underhåll. De ger dessutom insynsskydd året runt.

Blanda dem gärna med rosor och perenner. Det finns en uppsjö av barrväxter i olika färger och former. Men se upp, läs noga hur stora de blir, en 10 meter hög serbisk blågran kanske med tiden inte riktigt passar i perennrabatten.

Sofia Wadensjö Karén

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN