Nyheter

Busvädret hotar våra jordgubbar

Av: 

Kristina Ohlsson

NYHETER

Inga svenska bär till midsommar

Räkna inte med svenska jordgubbar till midsommar.

Kylan och regnet hotar att halvera skörden.

– Nu ber vi till vädergudarna, säger bärodlaren Sune Abrahamsson.

Om väderprognoserna stämmer verkar det bli mycket tyska, polska och belgiska jordgubbar tillsammans med sillen och färskpotatisen på midsommarborden i år.

Den senaste veckans lågtryck har gjort att en stor del av de svenska bären väntas mogna först veckan efter midsommar.

– Fortsätter det här vädret kommer 40 procent av bären att få importeras till midsommar, säger Calle Ericsson, ordförande i branschorganisationen LRF-GRO:s bärsektion.

Det slår hårt mot bärodlarna i södra och mellersta Sverige som normalt gör sig redo för den mest lönsamma helgen under året.

Skulle behöva värme

Över Sune Abrahamssons åkrar i Önnestad utanför Kristianstad står regnet som spön i backen. Runt midsommar brukar han leverera mellan 40 000 och 50 000 liter bär till grossister ute i landet. Bara ett blixtsnabbt väderomslag kan nu förhindra en halvering av skörden.

– Vi skulle behöva 20–25 grader från i dag och fram till midsommar. Tyvärr ser det inte särskilt lovande ut, säger Calle Ericsson.

Stor efterfrågan betyder också att vi kan räkna med dyrare gubbar i år. I stället för mellan 30–35 kronor kommer en liter att kosta 45–50 kronor, enligt Calle Ericsson.

Smakar mer efter kyla

Men det finns tröst: De kalla nätterna har inte bara påverkat gubbarna negativt.

– Kylan gör att de blir väldigt aromatiska. Vi har haft mycket smak på de bär som vi hittills har skördat, säger Sune Abrahamsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Kolla in midsommar- vädret!
Publisert: