Svininfluensan

”Fel att låta politiker gå före”

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Forskare rasar mot politikerna som går före i vaccinationskön

Politiker i Uppsala gick före allmänheten i vaccinationskön för svininfluensan.

Men det strider mot alla etiska riktlinjer som finns, säger Martin Peterson, forskare och docent i filosofi och etik på universitetet i Eindhoven.

– Det är förkastligt, det sänder ut en signal att vissa människor är mer värdefulla än andra.

”HELT FÖRKASTLIGT” Martin Peterson, forskare och docent i filosofi på universitetet i Eindhoven, är kritisk till att vissa samhällsgrupper får gå före i vaccinkön.

Foto: PRIVAT

Martin Peterson kritiserade i somras Socialstyrelsens riktlinjer om att personer på viktiga samhällsfunktioner skulle vaccineras före andra vid en pandemi som svininfluensan.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skrev han bland annat att Socialstyrelsens riktlinjer stred mot alla etiska riktlinjer som finns i sjukvården.

Rasar mot uppgifterna

Efter kritiken ändrade Socialstyrelsen riktlinjerna och tog bort rekommendationen att politiker eller någon annan samhällsgrupp skulle få gå före i vaccinationskön.

Men alla följer inte riktigt rekommendationerna. Aftonbladet har tidigare rapporterar att hockeystjärnor i Leksand gått före i kön och i dag rapporterade Upsala Nya Tidning att landstingspolitiker har gått före.

Och nu rasar Peterson mot politikerna och hockeystjärnorna.

– Det här strider mot den av riksdagen beslutade människovärdeprincipen – att alla människor har lika värde och samma rätt oberoende av personliga egenskaper och funktioner i samhället. Det är inte acceptabelt att vissa grupper prioriteras före andra.

– Bara för att man ingår i en landstingsstyrelse och sysslar med administration ska man inte få gå före i en vaccinationskö, det sänder helt fel signaler till medborgarna som får intrycket att vissa är mer värda än andra, säger han.

"Slumpen ska avgöra"

Han är också kritisk till att Socialstyrelsen håller tyst och inte öppet debatterar frågan.

– Det är enkelt, ingen ska ha större chanser än andra att överleva pandemin än någon annan, oavsett om man är arbetslös, hockeystjärna eller statsminister, säger han.

Men kan man inte tänka sig att en politiker som har ett samhällsviktigt jobb bör vaccineras före andra?

– Nej, de är ju inte oersättliga och sannolikheten att de skulle dö i svininfluensan är minimal. Vem som klarar sig i en pandemi ska avgöras av slumpen och inte av position i samhället.

Aftonbladet har förgäves sökt företrädare för Socialstyrelsen för en kommentar.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Svininfluensan