Sandvik varslar 490 anställda

avSusanna Vidlund, Tobias Österberg

”Vi måste anpassa våra kostnader och vår bemanning”

Verkstadsföretaget Sandvik Tooling varslar 490 anställda om uppsägning. Varslet avser 120 i Sandviken och 350 i Gimo samt 20 anställda i Stockholm, enligt ett pressmeddelande.

Bemanningsminskningen är en konsekvens av den fortsatt svaga efterfrågan, uppger företaget.

– I det rådande marknadsläget måste vi anpassa våra kostnader och vår bemanning. Det är viktigt att de anställda får besked så snart som möjligt, samtidigt som förhandlingarna måste genomföras med omsorg och i ett gott och förtroendefullt förhandlingsklimat, säger Anders Thelin, chef för affärsområde Sandvik Tooling i ett pressmeddelande.

Enligt företaget kommer lokala förhandlingar med berörda personalorganisationer omedelbart att påbörjas. Målet är att genomföra personalreduktionen "så snart som möjligt".

Efterlyser åtgärder

Av dem som varslas i Sandviken är 80 tjänstemän. Tjänstemannafacket Unionens ordförande Thomas Eriksson efterlyser åtgärder från regeringen.

– Det som förvånar mig är att inte statsmakterna verkar förstå allvaret i situationen, att man får till stånd någon permitteringslösning, säger han till TT.

En sådan skulle exempelvis kunna vara att jobba fyradagarsveckor och få den femte dagen bekostad av a-kassan.

– Något sådant krävs nu, för vi har aldrig sett något liknande. Det här kan ju liknas med krisen på 30-talet, skulle jag vilja påstå, säger Eriksson.

Han är besviken på passiviteten och tystnaden både hos regeringen och oppositionen:

– Jag tycker inte att det sägs något från oppositionen heller. Det är tvärtyst när det gäller permitteringslösningar. Det är upp till parterna att lösa, säger man.

Varslade över tusen

I november förra året varslades 900 av Sandviks anställda i Sandviken och 140 i Hallstahammar om uppsägning. Verkstadskoncernen har sedan dess även minskat sin personal med 150 personer i Svedala och 53 personer i Arbrå.

Med anledning av det nya varslet kommer Sandvik hålla presskonferens på Sandvik Toolings huvudkontor i Sandviken klockan 12 i dag.