Bröllopet kommer att ske i Storkyrkan i Stockholm

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling gifter sig lördagen den 19 juni nästa år.

Offentliggörandet från hovet förvånar inte några kännare.

– Dels gifte sig kungaparet på samma datum, dels vill man ha bröllopet nästa år för att samtidigt högtidlighålla att det var 200 år sedan som den första Bernadotten valdes till svensk tronföljare, säger Catarina Hurtig, hovreporter och författare, till TT.

Har valt ett traditionsrikt datum.
Har valt ett traditionsrikt datum.

Hovet meddelade på måndagen att kronprinsessan Victoria och Daniel Westling gifter sig på lördagen den 19 juni nästa år i Storkyrkan i Stockholm.

Och precis som Hurtig, påpekar också hovet att många tidigare i Bernadottesläkten gjort den 19 juni minnesrik. Även nuvarande kung Carl XVI Gustaf gifte sig med blivande drottning Silvia den 19 juni, 1976. Kronprins Oskar, senare kung Oscar I, gifte sig med Josefina av Leuchtenberg den 19 juni, 1823. Kronprins Karl, senare kung Karl XV, gifte sig med Lovisa av Nederländerna den 19 juni, 1850.

Dessutom kom prins Oscar, blivande kung Oscar II, med sin brud Sofia av Nassau till Sverige den 19 juni 1857, efter att samma år ha gift sig i Tyskland.

Alltid på en lördag

Veckodagen förvånar inte Catarina Hurtig.

– Kungliga bröllop hålls nästan alltid på lördagar, och firandet varar i tre dagar.

Hon säger att det hela kommer att börja på torsdagen den 17 juni. Då kommer festligheter att gå av stapeln för yngre medlemmarna av världens kungafamiljer och deras vänner.

Fredagen den 18 juni kommer att präglas av en gala med riksdagen och regeringen som värdar. Där kommer kända artister att uppträda, säger Hurtig.

– Jag tror att det blir i Stockholms stadshus.

Lördagen kommer självklart att präglas av själva vigseln, som Hurtig tror går av stapeln klockan 15.00 eller 16.00. Storkyrkan tar 1 100–1 200 besökare. Längst fram vid sidan av altaret kommer kungafamiljen att sitta.

Över hela Stockholm, i Westlings hemstad Ockelbo och runt om i andra delar av Sverige, kommer det tv-sända evenemanget att kunna avnjutas på storbildsskärmar, tror Hurtig.

– Det här är ju en jättestor medial sak.

”Se kyssen”

Efter vigseln kommer brudparet att åka i kortege på säkert välfyllda gator i Stockholm. Kanske bär det också av en tur på stadens vatten i den klassiska Vasaslupen, som kungen och drottningen åkte i 1976. Efter rundturen går kortegen tillbaka till Stockholms slott.

Före galamiddagen på kvällen – där också Daniel Westlings föräldrar är värdar – kommer brudparet att visa sig på en balkong för de täta åskådarleden utanför slottet, säger Catarina Hurtig.

– Då kanske man förhoppningsvis får se kyssen, om man inte redan har fått göra det.

TT

Publicerad: