Nyheter

”Det blir inget omval”

Av: 

Erik Wiman

TT

NYHETER

Valresultatet står fast.

Irans väktarråd lät på tisdagen meddela att något omval inte är aktuellt.

17 personer uppges ha dödats i de senaste dagarnas våldsamma protester.

I går medgav Väktarrådet för första gången att det förekommit felräkningar i vissa av valdistrikten, men inte alls i så många som den uppretade oppositionen hävdar.

På tisdagen kom beskedet att något omval inte kommer att äga rum.

17 döda

Beslutet ses som ännu ett tydligt kraftbevis från regimen – den kommer att fortsätta slå tillbaka alla försök till protester utan dialog. De senaste elva dagarnas våld är de värsta i landet sedan revolutionen 1979. Minst 17 personer har dödats.

Ryssland lät på tisdagen meddela att landet respekterar det deklarerade valresultatet som den iranska regeringen beskriver som en jordskredsseger för president Mahmoud Ahmadinejad.

USA och många europeiska länder har avstått från att ifrågasätta valresultatet direkt, men har samtidigt uppmanat regimen att stoppa våldet på gatorna.

I Sverige kallade kabinettssekreterare Frank Belfrage till sig Irans Stockholmsambassadör för att uttrycka Sveriges oro över vad som nu händer i Teheran.

– Frank Belfrage delgav ambassadören det uttalande som EU-ordförandeskapet gjorde i går om situationen i Iran och sin oro över oroligheterna och bemötandet och framför allt våldet mot demonstranterna, säger Cecilia Julin, chef för press-, informations- och kommunikationsenheten vid UD.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter