Nyheter

Här gör Ernst giftig snaps

Av: 

David Nannini Nilsson

NYHETER

”Det är en giftväxt, man ska inte leka med det där”

Här blandar Ernst Kirchsteiger, 51, till giftig snaps – i sitt tv-program ”Sommar med Ernst”.

Enligt professor Mats Olsson vid Sveriges lantbruksuniversitet förväxlar Kirchsteiger växten pors med den giftiga växten skvattram när han kryddar sitt brännvin.

– Det är för ruggigt att en kille på tv sitter och blandar bort växter på det här sättet, säger Olsson till Aftonbladet.

Programmet där Ernst Kirchsteiger blandar till skvattram-snapsen sändes på TV4 i torsdags klockan 20.00.

Den folkkäre tv-profilen förbereder en kräftskiva i programmet och beger sig ut i skogen i Dalarna för att hämta växter att krydda sitt brännvin med.

”Inte ska dricka så mycket av”

Där plockar Kirchsteiger några stjälkar från vad han påstår vara växten pors – en traditionell brännvinnskrydda.

– Porsen tänker jag använda till att krydda brännvin, faktiskt, och det här är en gammal tradition. Och då blir det på något sätt ett brännvin som jag tycker att man inte ska dricka så mycket av, säger Kirchsteiger i programmet.

Det sista skulle tv-profilen ha kunnat upprepa några gånger till. Stjälkarna som Kirchsteiger trycker ned i sin flaska är enligt Mats Olsson nämligen inte alls pors, utan skvattram – en giftig växt som inte ens tillhör samma växtfamilj som porsen. Skvattram har ibland använts för att krydda brännvin, men giftet i växten sägs kunna ge svår huvudvärk – och kan enligt Nationalencyklopedin orsaka ”svåra förgiftningar” i stora mängder.

Mats Olsson satt framför tv:n när programmet sändes i torsdags och blev ”förbaskad” när han såg tv-profilen fylla sin flaska med giftväxten.

– Jag kom in mitt i programmet, och då fick jag se hur den här mannen Ernst sitter och proppar en flaska full med blad och påstår att det är porsbrännvin. Men det är inte porsblad han plockar, utan skvattram, säger Mats Olsson.

– Pors och skvattram är två helt olika arter. Porsbrännvin är ett känt begrepp och det kan man köpa på Systemet. Skvattram är klassad som en giftväxt, säger han.

”Man är illa ute”

Olsson ringde omgående till TV4 och påpekade felet.

– Det var flera andra som hade ringt in och påpekat att det var fel art, påstod de. Men det var ingen som hade påpekat giftigheten, säger han.

– Det blev ingen respons, de sa ingenting i programmet och jag har inte hört någonting efteråt heller, säger han.

Skvattram, som på latin heter ”Ledum palustre” eller ”Rhododendron tomentosum”, är inte släkt med pors, som har artnamnet ”Myrica gale” på latin.

– Förmodligen är det så att om man dricker en snaps som fått lite skvattram i sig är det väl ingen störra fara med det. Men om man däremot dricker större kvantiteter, eller börjar krydda lammstek med skvattram, så tror jag att man är illa ute, säger Mats Olsson.

Enligt webbplatsen ”Den virtuella floran” förekommer skvattram i hela landet och växer ”främst på myrmarker men även i fuktig skogsmark”, medan pors ”är allmän i södra och mellersta Sverige” och ”längs kusten upp till Norrbotten” och ”växer i kanten av sjöar och kärr och i fuktig skogsmark”.

Skvattram användes enligt Nationalencyklopedin tidigare inom folkmedicin mot bland annat kikhosta och som ersättning för humle vid ölberedning.

”Det är inkompetent”

Enligt ”Den virtuella floran” skrev botanikern Carl Fredrik Hoffberg i ”Anwisning til Wäxt-Rikets Kännedom” som utkom 1792 att skvattram "är god i utslags sjukdommar, onda hufwudsår, inwärtes som Thee” och påpekade att man får svår huvudvärk om man använder den vid ölbrygd istället för humle, vilket var vanligt tidigare.

Enligt ”Den virtuella floran” kan skvattram ”knappast förväxlas med andra buskar”, och detsammar gäller pors.

– Jag tycker inte att de liknar varandra. Skattram ser ut ungefär som rosmarin, medan bladen på pors mer liknar dvärgbjörk, säger Mats Olsson.

Men skvattram kallas också för ”getpors” och förväxlas trots olikheterna ibland med porsen, enligt Olsson.

– Jag vet att jag har läst för länge sen att skvattram och pors förväxlats tidigare, och att skvattram också har namnet getpors kan väl antyda att det ligger nära en förväxling. Och de luktar gott båda två, säger han.

Men skvattramen kan alltså orsaka förgiftning, och Olsson tycker att det är ”svagt” att förväxla den med porsen i ett tv-program.

– Jag tycker att en sån här programledare ska sätta sig in vad han presenterar. Det är en giftväxt, man ska inte leka med det där. Det är inkompetent, helt enkelt, säger Mats Olsson.

Aftonbladet har förgäves sökt Ernst Kirchsteiger för en kommentar. Matilda Snöwall, exekutiv producent vid TV4, säger:

– Det är verkligen bara att beklaga, vi uppmuntrar inte att man använder något annat än pors.

Hur mådde deltagarna i programmet efter att de druckit snapsen?

– De mådde bra, de fick inga biverkningar.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert: