Utredning om da Costa-mordet nerlagd

Åklagaren har lagt ner förundersökningen om styckmordet på Catrine da Costa. Beslutet fattades den 1 juli, trots att det ännu inte gått 25 år sedan brottet blev känt.

Catrine da Costa.

Chefsåklagaren Staffan Bergman anser dock att preskription redan har inträtt eftersom allt talar för att da Costa avled i juni 1984. Den sista kända observationen gjordes av henne den 10 juni samma år, när en man i en bil släppte av henne i Kungsträdgården i centrala Stockholm.

Den 18 juli hittades den första säcken med delar av da Costas kropp vid Karlbergs strand i Solna, och den 7 augusti samma år hittades ytterligare kroppsdelar. På fyndplatsen säkrades hårstrån på en blå, hopvikt handduk bredvid en säck. Men ingen vet när säcken placerades där.

Dömda för mord

Utredningen av den da Costas död blev ett av de mest uppmärksammade fallen i modern svensk rättshistoria. En obducent och en allmänläkare dömdes av Stockholms tingsrätt för mord 1988, men rättegången gjordes om och läkarna frikändes. I domskälen skrev rätten att läkarna var bundna till att ha styckat henne, men det brottet var preskriberat och de har aldrig åtalats för det. Läkarna förlorar dock sina legitimationer 1991.

"Slagit ihjäl sig"

Staffan Bergman hävdar i Svenska Dagbladet att da Costa teoretiskt kan ha ramlat och slagit ihjäl sig och att hypotesen om att hon blev mördad bygger på indicier.

– Å andra sidan är det väldigt mycket som talar för mord. Jag har inte hört talas om någon som styckats efter en naturlig död, säger han till tidningen.

Bergman beskriver fallet som "unikt" med "många speciella omständigheter". Han tycker också att det är "tråkigt" för rättsväsendet att ingen dömts och framförallt "tragiskt för de anhöriga att inte få veta vad som hände".

I en skadeståndsprocess som ska upp i Attunda tingsrätt i november kräver de båda läkarna som friades för mordet 35 miljoner kronor i skadestånd från staten för att de fått sina liv förstörda av processen mot dem.

TT