GM: Buden går inte igenom

avMikael Stengård

NYHETER

Inget av de två bud GM har fått på Saab kommer att gå i lås.

Därmed påbörjas nedläggningen av Saab den sjunde januari.

Det säger en GM-representant med insyn i förhandlingarna till Bloomberg News.

GM meddelade nyligen att man skjuter upp deadlinen för de bud som har kommit om Saab till den sjunde januari.

Just nu har den amerikanska biljätten två bud liggande – ett från den holländska biltillverkaren Spyker och ett från den amerikanska banken Merbanco Inc.

Men ingen av dem kommer troligen att gå igenom, säger en reprensentant för GM, som inte vill uppge sitt namn eftersom förhandlingarna inte är helt klara, till Bloomberg News och Business Week.

"Finansieringen räcker inte"

Anledningen är enligt källan att ingen av de två återstående budgivarna kan presentera den finansiering som GM kräver. GM vill inte hamna i en situation där man i ett inledningsstadium tvingas stöda en ny ägare.

Källan uppger också att GM fortfarande inte är bekväm med att göra affärer med Spyker, på grund av de ryske investerarna Vladimir och Alexander Antonovs ägande i sportbilstillverkaren.

Det innebär alltså att GM:s beslut från den 18 december om att stänga Saab kommer att stå fast. Därmed påbörjas nedläggningen den sjunde januari och drygt 3 400 arbetstillfällen i Trollhättan hotas.

Säljer delar

Enligt Bloomberg kan dock GM tänka sig att sälja ut delar av Saab – bilar, teknologi, verktyg och fastigheter i Trollhättan.

GM har redan sålt verktyg och bilteknologi från gamla Saab 9-3 och 9-5 till Beijing Auto för 1,4 miljarder kronor, uppger Göteborgs-Posten.