Nyheter

Mammutungen som avslöjar uråldriga hemligheter

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Forskarna hittade spår av mammutmammans mjölk i magen

I 40 000 år låg den lilla mammutungen begravd under tjälen i Sibiren.

Mammuten Lyuba var så välbevarad att forskarna kunde hitta spår av hennes mammas mjölk i magen.

Nu har hon lyckats lära forskarna nya fakta om de förhistoriska djuren.

För tre år sedan hittades lilla Lyuba av renskötare. Hon låg begravd på den sibiriska tundran och den ständiga tjälen hade bevarat mammuten på ett nära mirakulöst sätt.

Trots att det var dryga 40 000 år sedan hon levde hade hon fortfarande mycket av pälsen kvar, hennes inre organ och ögon var intakta och i hennes mage kunde forskarna till och med hitta spår av mammutmammans mjölk, skriver Times.

Kan få fram dna

Att studera ett så välbevarat exemplar i stället för en fossil har gjort att forskare kunnat lära sig mer om mammutar än tidigare. Bland annat har man kunnat se att mammutungar hade en fettknöl på baksidan av huvudet som hjälpte dem att hålla värmen i det kalla klimatet.

Forskarna hoppas även att Lyuba ska kunna hjälpa dem att förstå varför mammuten dog ut helt för 10 000 år sedan.

– Det skulle nog vara möjligt att kunna få fram dna från henne men vi är inte i närheten av att kunna klona henne än, säger Daniel Fisher, professor i geologi till AFP.

Drunknade i lerflod

Lyuba var en månad gammal och fullt frisk när hon dog. Hon drunknade i en lerflod, något som forskarna kunnat se av lerspår i hennes mun och hals. När hon dog vägde hon dryga 50 kilo och var i storleken av en stor hund.

Nästa år kommer Lyuba att flygas till Chicago där hon kommer att vara huvudattraktionen på The Field Museum. Hon kommer sammanlagt att besöka tio städer under en turné som avslutas i London 2014.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert: