Nyheter

HOTET: BETALA

Av: 

Simon Andrén

NYHETER

General Motors-chefens krav på Sverige: Pengar annars dumpar vi Saab!

General Motors riktade i natt ett sista desperat pengahot mot Sveriges regering.

Betalar inte näringsministern Maud Olofsson (C) före årsskiftet tvingas krisdrabbade Saab stå på egna ben.

– Men de kan inte klara sig själva, säger Sven-Åke Berglie, vd för FKG, skandinaviska leverantörer till fordonsindustrin.

General Motors vd Rick Wagoner förklarade i natt planerna för Saab. Klockan 00.30 svensk tid tog han ordet i det största konferensrummet på GM:s huvudkontor i Detroit.

Budskapet till Sverige var tydligt: Ge oss pengar, annars tar vi vår hand ifrån Saab.

– Saab kan komma att stå inför en rekonstruktion, sa Rick Wagoner.

De amerikanska ägarna vill att det svenska bilföretaget blir ett självständigt bolag senast 2010. Om inte Sverige skjuter till pengar före årsskiftet.

Kan inte gå i konkurs

En rekonstruktion för Saab innebär att företaget tillfälligt blir immunt mot konkursansökningar från fordringsägarna. Bolaget har nio månader på sig att ta sig ovanför vattenytan.

Enligt SVT:s Rapport har Saab:s rådgivare redan kallats in för att hjälpa till att förhandla bort skulder och möblera om verksamheten.

Lönerna fortsätter normalt sett att betalas ut under en rekonstruktion.

Vid en rekonstruktion gör Saab bäst i att hitta en ny köpare, enligt Sven-Åke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen, en intresseorganisation för skandinaviska leverantörer till fordonsindustrin

– Enda möjligheten att rädda Saab är att hitta en köpare. Men de kan inte klara sig själva. De måste hitta en köpare. Lyckas de inte är alternativet konkurs, säger han.

Vad tror du om möjligheten att hitta en köpare?

– Det är svårt att säga. Det kan mycket väl gå att hitta en köpare beroende på vad som händer. Ryska Autobus skulle kunna vara intresserat.

GM vill vinna tid

Enligt Matts Carlsson, fordonsanalytiker, är rekonstruktion ett sätt för GM att vinna tid.

– Man gör Saab till en mer självständig enhet, som antingen kan användas inom ramen för GM eller säljas till en annan ägare.

I ett pressmeddelande skriver GM att en rekonstruktion för Saab kan bli verklighet före årsskiftet.

I så fall lämnar GM Saab vind för våg som ett självständigt företag, och går vidare med endast fyra bilmärken: Chevrolet, Cadillac, GMC och Buick.

”Brådskande”

Alternativet är att pengar från Sverige kommer in snarast. I GM:s pressmeddelande förklarar man att det är ”brådskande” och att det handlar om ”omfattande behov av kontanter”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert: