Motangrepp från Khamenei i predikan

Iranska Tv-stationen IRIB direktsände Ayatollan Khameneis tal till nationen.
Iranska Tv-stationen IRIB direktsände Ayatollan Khameneis tal till nationen.

Irans högste ledare Ali Khamenei kräver att gatuprotesterna upphör. Han avvisar blankt alla påståenden om att presidentvalet präglades av fusk.

Khamenei gick till verbalt motangrepp mot mullaregimens kritiker när han höll fredagspredikan i Teheran. Framträdandet var Khameneis första sedan det omstridda presidentvalet den 12 juni, som enligt landets myndigheter vanns av sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad.

Khamenei har också för egen del blivit måltavla för kritiken från de tusentals människor som dag efter dag demonstrerat mot valresultatet, som de hävdar är förfuskat. Det är landets högste religiöse ledare – Khamenei själv – som också har den största politiska makten i Iran, mer än presidenten.

– Valet visar att iranierna har förtroende för det islamiska systemet, hävdade Khamenei, som stödde sig på det höga valdeltagandet.

Vädjar till islamkänslan

Genom att kritisera resultatet av valet tar Irans fiender sikte på den islamiska statens ledarskikt – dess legitimitet ifrågasätts, konstaterade han samtidigt som han manade oppositionen till lugn. Oppositionen och dess politiska ledare bär ansvaret för eventuellt våld, deklarerade Khamenei:

– Om det blir blodsutgjutelse, så kommer protestledarna att hållas direkt ansvariga.

I sin tv-sända predikan, som hölls i samband med fredagsbönen på universitetet i Teheran, uteslöt han helt möjligheten att valresultatet skulle ha manipulerats genom fusk. Han stöder emellertid en granskning av valet – utförd av vederbörliga instanser.

Tackar nej till råd

Khamenei betackade sig också för vad han kallade inblandning av "vissa utländska makter".

Vad företrädare för den amerikanska staten har att säga om mänskliga rättigheter är helt oacceptabelt mot bakgrund av USA:s agerande i Afghanistan och Irak och andra delar av världen, underströk han.

– Vi behöver inga råd från dem.

TT-Reuters

Publisert: