Nyheter

Iransk valkandidat kräver fritt val

NYHETER

Iran håller i dag presidentval där oppositionen väntas kunna hävda sig bättre än på länge.

En stark kandidat, Mir Hossein Mousavi, varnade på valdagen för försök till olaglig påverkan av väljarna.

Mir Hossein Mousavi.
Mir Hossein Mousavi.

Valet väntas bli jämnt mellan den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad och utmanaren Mousavi, som står för en betydligt mer måttfull politik.

Vallokalerna öppnades runt om i landet klockan åtta på fredagsmorgonen (5.30 svensk tid) och stängs klockan 18 (15.30 svensk tid). Det är dock möjligt att vänta med stängningen ända till midnatt om det anses nödvändigt på grund av tillströmningen av röstande.

Totalt är 46 miljoner iranier röstberättigade.

Resultatet av valet väntas bli klart inom ett dygn efter vallokalernas stängning.

Religiös dignitär

Ayatolla Ali Khamenei var en av de första som röstade på fredagsmorgonen. Denne religiöse dignitär är landets högste ledare och har det avgörande ordet i landets viktigaste frågor.

– Röstning är folkets rättighet och plikt. Jag uppmanar väljarna att delta i valet, sade han till journalister.

Den 52-årige Ahmadinejad, som provocerat väst med sina stridbara verbala attacker på Israel och USA, slåss för ett andra fyraårsmandat som president.

Den främste rivalen, 67-årige Mousavi, försöker komma tillbaka till politiken efter två årtionden i bakvattnet. Han var premiärminister under åtta år på 1980-talet.

Lägger sig i

"Det finns vittnesmål om att en del befälhavare och funktionärer inom Basijmilisen och revolutionsgardet lägger sig i valet", skriver Mousavi i ett brev till Khamenei.

Brevet har publicerats på Mousavis webbsida.

"Möjligheten att påverka människors röstning oroar sinnena", tillägger han.

Det är inte första gången revolutionsgardet och frivilligstyrkan Basij, som är allierad med gardet, har anklagats för att lägga sig i valet. Reformistkandidaten Mehdi Karroubi, som deltog i presidentvalet 2005 och även ställer upp nu, skyllde sin förlust mot Ahmadinejad 2005 på "olaglig inblandning" av Basij och gardet.

TT-AFP

ANNONS

Köp den populära muminmuggen Fiske till rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter