Nyheter

Var tredje bilist sms:ar vid ratten

NYHETER

”Det farligaste av allt du kan göra i bilen”

Var tredje bilförare läser eller skickar ibland sms under färd, visar en ny undersökning.
Var tredje bilförare läser eller skickar ibland sms under färd, visar en ny undersökning.

Var tredje bilförare läser eller skickar ibland sms under färd.

– Detta är det farligaste av allt du kan göra i bilen. Du måste vara ordentligt berusad för att vara lika riskfylld som när du sms:ar, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket.

Värst på att utgöra denna trafikfara är de mellan 15 och 34 år, 46 procent av dem knappar då och då på mobilen bakom ratten. De flesta är män.

Men 64 procent av förarna använder aldrig sms-funktionen, när de kör.

Siffrorna kommer från Sifos webbpanel, som i samarbete med Tele 2 frågat och fått svar av 3 331 personer.

– Tittar du bort från vägen i mer än 1,5 sekunder så ökar risken för en olycka ordentligt. Men att sms:a, bara inte det, suckar Tingvall.

Inser faran

Webbintervjuerna visar klart att de som ändå inte kan låta bli att skicka och läsa meddelanden är medvetna om att de tar risker, och riskerar andras liv, för hela 95 procent svarar ja på frågan om de tror att sms:ande påverkar bilkörningen.

Och många bilförare litar uppenbarligen inte på sina medtrafikanter, 39 procent tror nämligen att de andra ofta skriver eller läser sms när de kör. Men bara 2 procent säger att de gör det ofta.

Ett annat bevis för att i stort sett varje människa inser att man inte ska ägna sig åt mobiltelefonen när man kör är att 85 procent tycker att det känns otryggt att åka med någon som sms:ar eller läser sms.

När Gallup 2008 genomförde en liknande undersökning visade den att knappt 21 procent skrev sms bakom ratten och 12 procent läste. Också i den undersökningen dominerade de yngre. Nästan 40 procent av dem mellan 18 och 29 år läste sms och 26,4 procent skrev, medan de körde bil.

Vårdslöshet i trafik

Forskning som Vägverket gjort visar att reaktionstiden ökar med upp emot 40 procent bara genom att prata i mobilen. Och att sms:a, bara inte det...

Naturligtvis är det förbjudet att både skriva och läsa sms när man kör bil även om lagen inte direkt förbjuder mobiltelefonanvändning. Den som uppträder trafikfarligt på grund av telefonhantering kan dömas för vårdslöshet i trafik.

Vägverket har förespråkat en direktare skrivning, liknande den som finns i de flesta andra europeiska länder.

– Vi har skickat ett förslag till regeringen om hur ett lagförslag skulle kunna se ut. Det var för ett och ett halvt år sedan. Vad som hänt med det vet jag inte, säger Claes Tingvall.

TT

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter