– Vi klarar läget med resurserna som finns

1 av 3 | Foto: ”Arbetsförmedlingen har tillräckligt med resurser”, säger Sven Otto Littorin.
NYHETER

Minst 8 000 arbeten kan försvinna genom Saab:s nedläggning.

Men både statsministern och arbetsmarknadsministern tror ändå på Trollhättans framtid.

– Det finns gott om resurser, säger Sven Otto Littorin (M) till Ekot.

Från klimatförhandling – till krishantering.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gjorde vid halv tio-tiden i morse ett avbrott från klimatpratet i Köpenhamn för att tala kort till de drabbade av Saabs nedläggning, via Tv4:s Nyhetsmorgon.

– Vi i den här regeringen har haft tid på oss att bygga upp hjälp till omställning. Vi ska gå igenom den kompetens och de resurser som finns och ta tillvara på dem, säger han.

”Tillräckliga resurser”

Och han får medhåll av arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. I en intervju med Ekot hävdar han att Arbetsförmedlingen har tillräckligt med resurser för att klara krisen i Trollhättan.

– Det finns gott om resurser. Det finns gott om engagemang. Det är inte det som är det stora problemet just nu. Vi bedömer att vi klarar av den här situationen med de resurser som finns, säger han.

8 000 förlorar jobben

Förutom 3 500 jobb på Saab försvinner 4 500 hos underleverantörer i Västsverige, Småland, Skåne och andra platser i landet enligt Tillväxtverkets beräkningar.

Det kan alltså bli totalt 8 000 jobb som försvinner i och med Saabs nedläggning, och det påverkar dessutom 12 000 jobb inom handel, transportföretag, servicenäring med mera. Men Littorin tror att ett bra samarbete mellan olika myndigheter, företag och arbetsförmedling kan lösa en stor del av krisen.

”Många nya jobb”

– Det finns ju en del goda erfarenheter. Två tredjedelar av dem som har förlorat jobben på Saab under det gångna halvåret har kommit vidare till nytt jobb. Av dem som har förlorat jobbet på Volvo det här året har uppemot 80 procent gått vidare till jobb eller utbildning, säger Sven Otto Littorin till Ekot.

Littorin säger också att han förutsätter att GM kommer att hjälpa dem som förlorar jobbet.