Hemlig infiltratör avslöjade härva

1 av 4 | Foto: AP
Flera höga politiker - och religiösa ledare - greps.
NYHETER

Den stora korruptionshärvan i New Jersey avslöjades genom att FBI lät en informatör arbeta under täckmantel i flera år. Flera högt uppsatta politiker och rabbiner misstänks nu för mutbrott pengatvätt och organhandel.

Den amerikanska federala polisen FBI har utrett korruptionen i New Jersey i snart tio år. Enligt utredningen är de gripna centralfigurer i ett nätverk av korrupta politiker, handel med mänskliga organ och storskalig pengatvätt.

– New Jerseys korruptionsproblem är ett av de värsta, kanske det allra värsta, i landet. Det genomsyrar hela det politiska systemet, säger Ed Kahrer, FBI-agenten som lett utredningen med kodnamnet "Big rig".

Utgav sig för att driva en kakelfirma

Genombrottet kom när en man åtalad för förräderi gick med på att infiltrera grupp genom att utge sig för att arbeta med fastigheter och driva en kakelfirma.

Genom att betala mutor till politiker och tjänstemän kunde informatören få tillåtelse till flera byggprojekt och även vinna lönsamma offentliga upphandlingar.

När polisen i torsdags slog till mot nätverket greps bland annat flera borgmästare, ledamöter i lokalförsamlingen, tjänstemän ansvariga för stadsplaneringen, byggnadsinspektörer och politiska kandidater.

– Politikerna sålde sig villigt till högstbjudande. Bland offren finns alla de vanliga medborgarna och de ärliga näringsidkarna i staten. De har inte haft en chans i den här korruptionskulturen, säger åklagaren Ralph Marra.

Handel med mänskliga organ

Genom flera välgörenhetsorganisationer i USA och Israel tvättades också stora mängder pengar i ett invecklat nätverk. I FBI:s tillslag greps minst fyra högt uppsatta rabbiner misstänkta för inblandning i härvan.

– De här anklagelserna ger en skamlig bild av religiösa ledare som fungerar som kriminella bossar och ansvarar för pengatvätt. De använde påstådd välgörenhet, inte för att göra gott, utan för att tvätta miljoner olagliga dollar, säger Marra.

Ett uppmärksammat inslag i utredningen är mannen som greps misstänkt för internationell handel med mänskliga organ. Enligt FBI har han i snart tio år tjänat stora summor på förmedling av njurar.

– Hans affärsidé var att förmå sårbara personer att lämna ifrån sig sin njure för 10 000 dollar (75 000 kronor). Njurarna sålde han sen för 160 000 dollar, säger Marra.

TT