Nekades huvudduk – får 40 000 kronor

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kvinnan avvisades från sitt arbete på ett kommunalt kafé för att hon bar huvudduk. Efter förlikning har Skövde kommun gått med på att betala henne 40 000 kronor.

– Den motsägelsefulla uppfattningen i Sverige är att muslimska kvinnor med huvudduk är diskriminerade. Så väljer många sedan att diskriminera kvinnorna när de har huvudduk. Det finns ingen logik i det, säger Magnus Jacobson hos Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Händelsen inträffade 2007. Kvinnan arbetstränade en gång i veckan på ett kommunalägt kafé i Skövde. Efter ett år började hon bära huvudduk på sin arbetsplats. Hon blev då tillsagd att ta av sig huvudduken eller lämna arbetsplatsen. Kvinnan anmälde saken till dåvarande ombudsmannen för etnisk diskriminering, som sedan årsskiftet ingår i DO.

Efter förhandlingar, där DO företrätt kvinnan, har kommunen nu gått med på förlikning. Den ersätter kvinnan för kränkning med 40 000 kronor.

– Vi tycker det är extra viktigt att just kommunala arbetsgivare inte diskriminerar sina medarbetare på grund av sin religionstillhörighet, säger Magnus Jacobson.

TT

Publicerad: