Fildelade 30 låtar – ska betala 5 miljoner i böter

NYHETER

Joel, 25, ska betala 165 000 per låt

Domen mot Joel Tenenbaum, 25, kom i fredags.

Han ska betala nästan fem miljoner kronor för att olagligt ha laddat ner och delat ut 30 låtar.

Joel Tenenbaum studerar vid universitetet i Boston.

Han erkände i rätten att han laddat ner och delat ut mer än 800 låtar, bland annat musik av Nirvana, Green Day och the Smashing Pumpkins. Men de fyra musikbolag drev bara frågan om 30 låtar.

Riskerade 33 miljoner

Enligt federal lag har musikbranschen rätt till mellan 5 500 kronor och 229 000 kronor per överträdelse. Men om brottet bedöms som uppsåtligt ger lagen utrymme att kräva 1,1 miljoner per låt.

Joel Tenenbaum kunde alltså ha krävs på över 33 miljoner.

Ska överklaga

Hans försvarsadvokat Charles Nesson ville att juryn skulle statuera ett exempel för musikbolagen och bara tillåta minimumbeloppet. I sin slutplädering föreslog han att Tenenbaum endast skulle betala samma belopp som han hade kunnat köpa musiken för på nätet.

Om domen står fast kommer Tenenbaum att ansöka om konkurs.

Men hans försvarsadvokat Charles Nesson har redan sagt att de kommer att överklaga domen.

The Record Industry Association of America har skrivit ett uttalande där de tackar juryn för att de förstår vilken effekt illegal fildelningar har för branschen.

– Vi uppskattar att herr Tenenbaum till slut erkänt att artister och kompositörer förtjänar att få betalt för sitt arbete. Det är vad det här fallet handlar om. Vi önskar bara att han hade gjort det tidigare istället för att ljuga om sitt illegala beteende.

Ångrar sig inte

Joel Tenenbaum vill inte säga att han ångrar det han gjort eftersom det är en laddad fråga.

– Jag ångrar inte att jag drack när jag var minderårig i college, även om jag åkte fast ett par gånger, säger han till AP.

Rättegången är bara den andra i USA där skivbranchen driver fall mot enskilda individer.

Förra månaden dömdes Jammie Thomas-Rasset, 32, att betala 14 miljoner för 24 låtar. Alltså 590 000 kronor per låt.

I fall som liknar Tenenbaums har det typiska för skivindustrin tidigare varit att erbjuda en förlikning på 37 000 kronor.

Utvecklingen har varit att skivbolagen istället för att stämma enskilda individer övergått till att arbeta med internetleverantörerna. De stämningar som redan är inlämnade fullgör man dock, rapporterar AP.