Mejla

Wolfgang Hansson

”Nya” al-Qaida nästa hot mot världen

NYHETER

Så länge väst för krig i muslimska länder hjälper vi till att rekrytera nya terrorister

En ny generation al-Qaida blåser under en färsk terrorvåg i världen.

De har sin bas i Jemen och Afrika.

God hjälp att rekrytera får de av Barack Obama.

I februari 2006 rymde 23 fångar på ett spektakulärt sätt från ett högsäkerhetsfängelse i Jemens huvudstad Saana. Bland dem fanns personer dömda för bomningen av det amerikanska krigsfartyget USS Cole i Jemen år 2000.

Stomme

I dag utgör de stommen i det "nya" al-Qaida. Tidigare i år gick de ihop med al-Qaida i Saudiarabien för att bilda AQAP, al-Qaida på den arabiska halvön.

Här är några namn att lägga på minnet:

Nasir al-Wuhayshi - ledare för AQAP och en gång i tiden Usama bin Ladins personlige sekreterare. Huruvida påståendena om att han fortfarande står i kontakt med bin Ladin är sanna eller inte är omöjligt att avgöra.

Said al-Shihri - nummer två efter al-Wuhayshi. Satt inspärrad på Guantanamo i sex år.

Anwar al-Aulaqi - Gruppens utpekade andlige ledare. Född i New Mexico. Predikade på en moskée i Virginia där två av flygkaparna som utförde 11 september dåden 2001 gick och bad. Enligt amerikanska uppgifter ska al-Aulaqi också ha radikaliserat den muslimske soldat som sköt ihjäl 13 av sina kollegor på armébasen Fort Hood i Texas tidigare i år.

Han ska även ha undervisat den nigerian som på juldagen var nära att lyckas spränga ett passagerarplan på väg att landa i Detroit.

Intern strid

Bildandet av AQAP verkar ha föregåtts av en intern strid mellan de yngre radikala stridstupparna och den äldre. mer erfarna generationen al-Qaida som ingått en tyst överenskommelse med Jemens myndigheter att inte utföra några terrordåd på hemmaplan i utbyte mot att fängslade al-Qaida medlemmar frigavs. Denna uppgörelse med "djävulen" ansåg de yngre vara oacceptabel.

Det unga gardet ser för stunden ut att ha vunnit maktstriden. Målet verkar vara att ersätta Afghanistan/Pakistan som al-Qaidas främsta träningsbas och blåsa nytt liv i organisationen.

Hittills har det yttrat sig i kidnappningar och mord på utlänningar i Jemen. Man var också mycket nära att lyckas mörda en saudisk prins med samma typ av hemmagjorda bomb som nigerianen försökte tända på flighten till Detroit.

USA har svarat med fler drönarattacker och ökad press på regimen att ta itu med terroristerna.

Jemen är perfekt för al-Qaida. En svag regim i ett land som skakas av inbördeskrig. En stat på randen till kollaps precis som Afghanistan och Somalia.

Samtidigt med AQAP har al-Qaida enligt USA:s Afrikakommando dramatiskt utökat sitt inflytande över norra och östra Afrika de senaste tre åren. Flera västerländska turister har mördats och kidnappats.

Obamas svek

Ny är organisationen al-Qaida i Maghreb, tidigare en algerisk inhemsk terrororganisation. Den militanta islamska gruppen al Shabaab i Östafrika har vuxit och utökats med många utländska jihadister, möjligen även ex-somalier från Sverige.

Grunden för terrortillväxten är hatet mot västvärlden och då särskilt USA.

En kort period hyste många muslimer hopp om att Barack Obama var annorlunda mot andra amerikanska presidenter. Han lovade avsluta kriget i Irak, stänga Guantanamo och han höll ett tal till alla muslimer från Kairo.

Nu utökar samme Obama kriget i Afghanistan. Ett svek i många radikala muslimer ögon.

Så länge västvärlden för krig i muslimska länder hjälper den till att rekrytera nya terrorister. Att väst påstår att kriget förs i syfte att hjälpa afghanerna eller något annat folk spelar ingen roll.

Islamisterna ser drönare och bombplan som dödar muslimer. Inte sällan oskyldiga civila.

Det räcker som motor för framtidens självmordsbombare.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: