Konflikterna kring nakenbad fortsätter

NYHETER

Bisarr strid vid brygga i Falsterbo.

Nakenbadsdiskutionen fortsätter. I Skåne har stider blossat upp kring Falsterbonäsets enda brygga – ska man få bada naken från den eller inte? Och hur ska nakenbadandet skötas?

Foto: Den aktuella brygan i Falsterbo.

Ett av sommarens hetast debatterade ämnen på aftonbladet.se är nakenbad. Efter flera artiklar och hundratals läsarkommentarer kan vi konstatera att frågan är långt ifrån löst. Sverige delas mellan de som tycker att nakenbad är något naturligt och de som anser det opassande och rentav kränkande.

Ett exempel på de delade meningarna är den strid som blossat upp kring en brygga i Falsterbo i södra Skåne. Där har man infört ett ”kösystem” som innebär att de som ska bada nakna lämnar sina träskor eller tofflor längst in vid stranden innan de går ut på den långa smala bryggan. Det betyder att bryggan är bokad och om det kommer fler som vill bada får de snällt vänta på sin tur. Kösystemet upprätthålls av de boende vid Falsterbo, men det råder delade meningar om det är bra eller inte.

Överklassfasoner?

Upproret mot kösystemet startades av en kvinna som inte törs avslöja sitt namn. Hon tröttnade på att behöva vänta vid bryggan och bemötas av tillrättavisningar om hon bröt mot ”regeln”, men hennes protest mot kösystemet har gjort att hon blivit utfryst i det lilla samhället.

– Folk har slutat hälsa på mig och jag blir ständigt tillrättavisad. Men det är ett obehag jag får ta, jag vägrar känna mig som en inkräktare. Nakenbad är okej. Vad jag vänder mig emot är vissa människors tillrättavisade. Bryggan är allmän, de har ingen rätt att vara otrevliga mot personer som "bryter mot regeln", säger kvinnan till Sydsvenska Dagbladet.

Kvinnan är inte ensam om att störa sig på nakenbadarnas kösystem vid den populära bryggan. En annan kvinna, som inte heller hon vill uppge sitt namn, vittnar om obehagliga händelser vid bryggan. Hon anklagar bland annat diplomaten Jan Dinkelspiel för att ha avvisat badare som inte följt ”reglerna” på ett otrevligt sätt.

– Han tog handgripligen tag i familjen och hindrade dem från att gå ut på bryggan. De blev livrädda och trodde att de hade inkräktat i en privat förening. Vi i byn kokar över och är trötta på att bli nonchalant behandlade. Jag har bott här i nästan hela mitt liv och kösystemet är ingen gammal tradition, det är ett löjligt och pinsamt påhitt från grevarna och baronerna här, säger hon till Sydsvenska Dagbladet.

Kommunen hänvisar till Allemansrätten

Den aktuella bryggan, som är populär att bada ifrån eftersom vattnet är grumligt innte vid stranden men klart längre ut, sköts av Vellinge kommun. Där planerar man inte att blanda sig in konflikten kring kösystemet.

– Bryggar är upplåten för allmänheten och vi ställer inte upp några restriktioner. Jag tror inte heller att den kommunala ordningsstadgan innehåller några förbud mot nakenbad. Jag som teknisk direktör tänker inte lägga mig i det här. Jag känner inte till om det finns lagar eller regler som reglerar nakenbad. Men jag tycker att vanligt hyfs och hänsyn är vad som bör gälla. Hur det ska lösas får de själva sköta där nere i Falsterbo, säger Thomas Grundén som är kommunens tekniske direktör och själv boende i Skanör sedan 1978, till Sydsvenska Dagbladet.

Minimedia