Kvinnan fick gift i gröten

NYHETER

32-åring försökte döda ex-sambon med cyanidkapsel

Foto: Riskerar livstid Den 32-årige mannen och den 27-åriga kvinnan levde ihop i flera år och fick två barn tillsammans. Nu åtalas mannen för att ha försökt mörda sin sambo fyra gånger.

Den 32-årige mannen försökte giftmörda sin 27-åriga ex-sambo fyra gånger.

Han beställde nazistgiftet Zyklon B på nätet – tillräckligt mycket för att döda 42 000 människor.

Samtidigt frågade han på ett internetforum: Hur stark bevisning krävs för att få någon dömd för mord?

I går åtalades han.

I flera år levde mannen och kvinnan ihop i en lägenhet i Luleå. De fick två barn, 2001 och 2004. Men relationen tog slut, och mannen blev som besatt. Enligt kvinnan länsades hennes bankkonto flera gånger, hon fick märkliga sms och det spreds elaka rykten om henne på internet.

Bilen saboterades

Vid minst fyra tillfällen försökte 32-åringen, enligt åtalet, döda sitt ex genom att förgifta henne.

Dagen före julafton förra året åt de gemensam middag, och julgröt. Plötsligt kände kvinnan något hårt i munnen. Det visade sig att mannen lagt en kapsel med cyanid i hennes gröt.

–?Ja, jag äter på där och så mitt i allt så känner jag bara en sån fruktansvärd smak i munnen. Alltså att det är som att man tuggar något surt pulver, någon lakrits eller någonting så här riktigt starkt som bara ”frssth” fräter till, så jag springer till vasken och spottar och fräser i princip och hittar då en kapsel, en bit det är som någon plastkapsel med något pulver­aktigt i, berättar kvinnan i förhören.

Vid ett annat tillfälle låg kvinnan och halvsov. Hon vaknade av en stark lukt och när hon slår upp ögonen står 32-åringen vid hennes sida med en pet-flaska med cyanid i handen.

En tredje gång la han Zyklon B-kapslar i kvinnans bil.

Giftet, sammanlagt runt tre kilo, hade han beställt på internet. Statens kriminaltekniska laboratorium kom under utredningen fram till att mängden var tillräcklig för att ha ihjäl 42 000 vuxna personer.

Vid andra tillfällen, som mannen inte kunnat bindas till, har någon lossat på bultarna till hennes bildäck och skruvat loss bilens bromsledning.

Men kvinnan överlevde alla mordförsöken, och i februari kunde ex-sambon gripas. I går åtalades han för de fyra mordförsöken, och för att vid ett tidigare tillfälle ha drogat och våldtagit den 27-åriga kvinnan.

Frågade på internet

Mannen nekar till brott. Han erkänner visserligen att han beställt de dödliga kemikalierna, men hävdar att han skulle ha dem till att döda råttor med.

På ett internetforum har han dock ställt frågor som pekar på att han planerat att döda ex-sambon:

”Om vi till exempel har ett par, man och kvinna + två barn. Till exempel mannen mördar kvinnan och mannen åker dit för det vad sker då med barnen? Förlorar mannen vårdnaden om dem automatiskt eller? Och vad sker med dem under den tiden han/hon får sitta inne? Måste ju finnas många barn i denna situation”, skrev mannen.

I en annan diskussion på internet undrade mannen:

”Hur stark bevisning måste de finnas för att få någon dömd för mord? Finns ju till exempel personer som blivit mördad med till exempel gift de är ju svårt att spåra och hur ska man lyckas döma någon för nått sånt om de finns knapphändig bevisning”.

”Tar död på allt”

Han har även visat upp ­sina kunskaper kring giftgas:

”En burk Zyklon B tar död på allt i ett rum upp till 100 kvm stort beroende lite på värmen”.

Han riskerar nu livstids fängelse.

Kvinnan säger till Aftonbladet att hon inte orkar prata om det som hänt.

–?Jag vill bara lägga det som hänt bakom mig och gå vidare.