Hu Jintao hotar med bestraffning

NYHETER

Vardagen på väg tillbaka
i Ürümci

Foto: ap

Efter flera dagars våldsamheter i huvudstaden Ürümci börjar situationen i provinsen Xinjang återgå till det normala.

Samtidigt vill Hu Jintao, Kinas president, absolut inte diskutera situationen i FN:s säkerhetsråd.

Foto: imago
Kinas president, Hu Jintao, hotade med hårda bestraffningar för dem som ligger bakom oroligheterna.

Den kinesiska presidenten Hu Jintao och andra toppar inom regimen hotar med "hård bestraffning" för de inblandade i de våldsamma protesterna i staden Ürümqi i Xinjiang-provinsen, rapporterade statliga medier.

"En intern fråga"

Den kinesiska regimen avvisade däremot ett krav från Turkiet att ta upp våldsamheterna i Xinjiang i FN:s säkerhetsråd.

– Det här är helt och hållet en kinesisk intern fråga. Det finns inga skäl att söka en diskussion i säkerhetsrådet, sade utrikesministeriets talesperson Qin Gang.

Starka band till Turkiet

Beskedet kom dagen efter att Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan manat den kinesiska ledningen att sätta stopp för vad han kallade "skändligheterna" i staden Ürümqi. Han meddelade då också att Turkiet skulle be FN ta upp frågan i säkerhetsrådet.

Turkiet har starka band till de turkisktalande och muslimska uigurerna i Xinjiang. Pan-turkiska krafter i Turkiet betraktar uigurerna som en yttersta turkisk utpost i öst. Dessutom är många uigurer som flyttat från Kina bosatta i Turkiet.

Återgår till det normala

Bilar fullpackade med soldater rullade återigen in i Ürümci under torsdagen. Samtidigt syntes tecken på att livet försiktigt börjar återgå till det normala. Fler butiker höll öppet än tidigare i veckan och många människor gick tillbaka till sina arbeten, rapporterar AFP:s reporter på plats.

Kinas president avbröt dagen innan sitt besök vid G8-mötet i Italien på grund av händelserna i staden Ürümqi, där det i söndags enligt officiella kinesiska uppgifter dödades minst 156 personer och 1 000 personer skadades.

Men Asgar Can, viceordföranden i Uigurernas världskongress, hävdar att mellan 600 och 800 människor har dött i sammanstötningarna. Beräkningen bygger på uppgifter från ögonvittnen, säger han. Can lever i exil Tyskland där den uiguriska organisationen också finns.

Pekingregeringen ger den uiguriska landsflyktiga ledaren Rebiya Kadir skulden för oroligheterna och hävdar att hon underblåst dessa, en uppgift som hon själv tillbakavisat.

TT-AFP