Nyheter

Aftonbladet anmält för hets mot folkgrupp

Av: 

David Nannini Nilsson

NYHETER

Fem privatpersoner bakom anmälningarna

Aftonbladet har i dag anmälts fyra gånger till Justitiekanslern för hets mot folkgrupp för debattartikeln av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Bakom anmälningar står fem privatpersoner, uppger registrator vid Justitiekanslern.

– Vi får titta på de här anmälningarna och sen är det Justitiekanslern som fattar beslut, säger Anna Arvidsson, föredragande vid JK.

Aftonbladet publicerade i dag en debattartikel av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson där han berättar om partiets syn på muslimer och muslimsk invandring.

Jurister som Aftonbladet talat med anser att artikeln kan utgöra hets mot folkgrupp.

”Skulle absolut inte publicera”

– Jag skulle absolut inte publicera den här artikeln. Det kan uppfattas som hets mot folkgrupp och jag tror att JK skulle åtala den, säger advokaten Peter Danowsky.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin motiverade beslutet att publicera debattartikeln i dagens tidning:

– Den (debattartikeln) talar utan tvekan klarspråk. Av utgivarskäl kontaktade vi flera av landets ledande experter på tryck- och yttrandefrihet för att gå igenom artikeln. Flera av dem avråder mig från att publicera Jimmie Åkessons text. De menar att jag som ansvarig utgivare kan åtalas för hets mot folkgrupp för att jag publicerar den. Jag tar den risken och publicerar i dag debattartikeln, skriver Helin.

– Jimmie Åkessons text är viktig för att den mycket tydligt visar på vilka värdegrunder det parti som är på väg in i Sveriges riksdag vilar. Du kan tycka att hans åsikter är rätt eller fel. Men dagens debattartikel ger dig en möjlighet att ta ställning till Sverigedemokraterna, skriver Helin.

”Inte någon uppenbar hets mot folkgrupp”

En handläggare vid JK kommer nu att titta på anmälningarna och sedan kommer Justitiekansler Göran Lambertz att fatta beslut om en eventuell förundersökning ska inledas.

Lambertz sa tidigare i dag till TT att han inte spontant kommer att inleda en förundersökning med anledning av Aftonbladets publicering av Åkessons debattartikel:

– Detta är inte någon uppenbar hets mot folkgrupp. Hade det varit det, så hade jag själv inlett en förundersökning. Men jag kommer sannolikt att få in anmälningar mot artikeln och då får jag titta närmare på saken.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: