Partiledarna fördömer Åkessons debattartikel

Publicerad:
Uppdaterad:

Mona Sahlin (S):

”Debattartikeln avslöjar att SD inte är något vanligt parti utan ett djupt främlingsfientligt parti som bygger helt på rasism. Artikeln avslöjar partiets sanna själ.”

Fredrik Reinfeldt (M):

”SD försöker att skapa en vi och dom-känsla. Det visar att främlingsfientligheten är kärnan i partiets idé – trots att SD har försökt framställa sig som ett parti med många intressen.”

Lars Ohly (V):

”Jag har goda förhoppningar om att de ska kunna hållas utanför riksdagen, särskilt om Jimmie Åkesson fortsätter att producera sådan här rasistisk smörja.”

Jan Björklund (FP):

”Att piska upp en hatstämning mot vissa grupper i Sverige kan bara leda till att motsättningarna i vårt samhälle ökar. Tonläget är osmakligt.”

Göran Hägglund (KD):

”Man kategoriserar människor på ett förfärligt sätt. Den här människosynen ligger ljusår från min egen och jag skulle vilja att den inte existerade på 2000-talet.”

Maud Olofsson (C):

”Det här visar vilken förfärlig syn de har på enskilda människor och att respekten för alla människors lika värde inte gäller i det där partiet. Och det är ju lika bra att de berättar det.”

Maria Wetterstrand (MP):

”Det är en klassisk högerextrem retorik: att måla upp en grupp som en stor fiende som kommer att ta över. Samma grepp har använts tidigare i historien som ett argument för att begränsa rättigheterna för vissa grupper av människor. Och det är naturligtvis inte okej.”

Publicerad: