”Vi är oroliga”

Vänsterpartiets Lars Ohly om oppositionens och Mona Sahlins ras i opinionen

Oppositionen måste agera.

Det säger både Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och Vänsterpartiets ledare Lars Ohly efter opinionsraset för Socialdemokraterna och Mona Sahlin.

– Vi är oroliga alla tre, säger Ohly.

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin har problem. Aftonbladet publicerar i dag en Sifomätning där Sahlin tappar nio procent i förtroendeligan medan statsminister Fredrik Reinfeldt ökar med sex procent. Nu delar S-ledaren jumboplatsen med Vänsterpartiets Lars Ohly.

I helgen visade två mätningar att regeringsalliansen leder över de rödgröna i opinionen.

Skyller på turbulensen

I SVT:s morgonsoffa fortsatte Mona Sahlin att skylla raset på AMF-skandalen men också på ”turbulensen” kring samarbetet med V och MP.

Miljöpartiets Maria Wetterstrand ger en annan förklaring.

– Vi har fått höra att vi mest reagerar på regeringens förslag utan att komma med något eget. Det tycker jag stämmer. Om vi hade stått för något tydligt och positivt så hade inte krisen inom LO slagit så hårt, säger Wetterstrand till Aftonbladet.

Vad beror er brist på initiativ på?

– Vi har bara hållit på i några månader. Vi har satt i gång flera arbetsgrupper men samtidigt har vi massor av riksdagsarbete att göra som går ut på att svara på regeringens förslag.

Gemensam regeringsplattform

Efter flera turer bildade till sist S, V och MP den rödgröna alliansen i december förra året med målet att ta fram en gemensam regeringsplattform inför valet 2010. Ett antal arbetsgrupper har tillsatts men än så länge är de gemensamma förslagen få. Parallellt pågår Socialdemokraternas rådslagsarbete för att ta fram en ny S-politik till kongressen i höst.

– Det är också en orsak till att det blir lite svårare att gå ut med gemensamma förslag, säger Maria Wetterstrand.

– Vi i Miljöpartiet har gjort färdigt det mesta när det gäller vår politik och har under hela mandatperioden varit fokuserade på det rödgröna samarbetet.

En gemensam valplattform kommer att finnas först nästa vår, enligt Wetterstrand. Men fram till dess måste fler gemensamma utspel göras, menar hon.

”Vi är oroliga”

– Vi behöver ta mer gemensamma initiativ på jobbområdet. Sådana förslag är på gång.

Även Vänsterpartiets ledare Lars Ohly är självkritisk - och orolig över de vikande opinionssiffrorna.

– Vi har ett gemensamt problem. Vi har varit dåliga på att formulera en förändringspolitik. Vi är oroliga alla tre, säger Ohly till Aftonbladet.

Samtidigt menar han att arbetet med att forma ett rödgrönt regeringsalternativ måste få ta tid.

– Vi kan ta att vi ligger dåligt till i opinionen nu om vi tror att vi har ett politiskt projekt som kan entusiasmera fler än tidigare.

Enligt både Ohly och Wetterstrand möts de rödgröna på partiledarnivå varje vecka.

Publisert: