”Jag har gjort rätt för mig”

Av: Ted Kudinoff

Publicerad:
Uppdaterad:

Wanja Lundby-Wedins man bodde gratis på lyxhotell

Italiensk lag Wanja Lundby-Wedin och de andra i styrelsen har under flera år låtit bli att redovisa att deras partners bott gratis på semesteranläggningen. ”Enligt italiensk lag så är det inte någonting som ska förmånsbeskattas”, säger hon till Aftonbladets reporter.
Italiensk lag Wanja Lundby-Wedin och de andra i styrelsen har under flera år låtit bli att redovisa att deras partners bott gratis på semesteranläggningen. ”Enligt italiensk lag så är det inte någonting som ska förmånsbeskattas”, säger hon till Aftonbladets reporter.

Deras fruar och män bor gratis på lyxhotellet i Italien.

I flera år har facktopparna Wanja Lundby-Wedin, Sture Nordh och Nina Jarlbäck låtit bli att redovisa förmånen för Skatteverket.

– Jag har hela tiden gjort rätt för mig. Enligt italiensk lag är det ingenting som ska förmånsbeskattas, säger Wanja Lundby-Wedin när hon möter Aftonbladet.

Foto: Foto: SCANPIX
Semesteranläggningen Riva del Sole Spa ligger i Toscana, Italien, och ägs till 68 procent av LO. Wanja Lundby-Wedin är styrelseordförande.

Den fyrstjärniga semesteranläggningen Riva del Sole i natursköna Toscana, Italien, ägs till 68 procent av LO. Även TCO och KF finns som ägare.

Följer med varje år

Wanja Lundby-Wedin är styrelseordförande i Riva del Sole Spa och i slutet av maj varje år håller bolaget stämma på anläggningen.

Då åker hon och de fyra andra styrelseledamöterna ner till Italien, oftast brukar deras respektive följa med. Så även i år.

– Lennart har varit med varje år sedan jag blev ordförande 2001, säger Wanja Lundby-Wedin när Aftonbladet möter henne och maken direkt hemkomna från Toscana.

”Beskattas i Italien”

Under veckan har maken bott gratis på lyxhotellet. I Sverige är det en skattepliktig förmån, något som Wanja Lundby-Wedin inte tagit upp.

– Nej, eftersom det är ett italienskt bolag och mitt arvode som jag får beskatt-as i Italien. Enligt italiensk lag så är det inte någonting som ska förmånbeskattas, säger hon.

– Men jag har bett skattejurister att titta på det här så att det inte råder någon tvekan.

Hon tycker inte att det är moraliskt förkastligt.

– Jag gör rätt för mig och betalar alla de kostnader som ska betalas.

Svarta löner

Enligt uppgifter så har svarta löner betalats ut på anläggningen.

– Nej, det stämmer inte. Vi har kollektivavtal, skatt betalas och inga svarta löner förekommer.

De andra styrelsemedlemmarna i Riva del Sole har inte heller betalat extra för sina respektive boenden.

– Jag har inte tagit upp det som en förmån. Den information som har varit är att detta är italienska regler som gäller, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.

Ska granskas

Skatteverket ska titta närmare på ärendet.

– Normalt beskattas man i Sverige. Men det är möjligt att dubbelbeskattningsavtalet med Italien säger något annat, men hur det förhåller sig vågar jag inte svara på, säger skattedirektör Björne Sjökvist.

Omsatte 95 miljoner

LO äger 68 procent av semesteranläggningen, även TCO och KF finns som ägare. LO:s syfte är att erbjuda arbetare och tjänstemän ett semesteralternativ.

2007 omsatte bolaget drygt 95 miljoner kronor. Anläggningen erbjuder även konferens och ligger i Toscana, Italien. Hotellet är fyrstjärnigt och ligger bara några meter från havet. Hotellet har 175 rum och cirka 120 anställda.

Publicerad: