Världens fattiga fick nästan inget av G20:s gigantiska krispaket

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Biståndsorganisation förutspår mänsklig katastrof i krisens spår

Världens rika höll inte vad de lovade.

Nästan inga pengar ur vårens gigantiska krispaket gick till världens fattigaste länder, hävdar biståndsorganisationen Forum Syd.

De förutspår en mänsklig katastrof i krisens spår om inget görs.

Inför G20:s toppmöte som inleds i Pittsburgh i USA i morgon har Forum Syd granskat vad som hände med löftena från den förra toppmötet i London i april.

Då lovade världens 20 största ekonomier att via IMF och Världsbanken tillhandahålla förmånliga lån för fattiga länder så att de inte skulle drabbas så hårt av finanskrisens verkningar.

Tre procent till de fattigaste

Forum Syds granskning visar att bara 26 av de 877 miljarder dollar som kanaliseras via IMF och Världsbanken går till de fattigaste länderna. Lika med tre procent.

– De flesta lånen är de fattiga länderna inte ens kvalificerade att söka, säger Sven Elander som tillsammans med ekonomen Kenneth Hermele författat rapporten "G20:s svek mot de fattiga".

– Fattiga länder behöver lån som är räntefria de första åren och har lång återbetalningstid. Dessa lån kostar mer och är osäkrare. Därför är rika länder inte så pigga på att ge dem.

Elander menar att det är ett dubbelt svek. De fattiga får inte pengarna som G20 utlovade samtidigt som de drabbats värst av krisen.

275 000 fler fattiga – varje dag

– Krisen har gjort de redan fattigaste ännu fattigare, säger han. Människor tvingas köpa billigare och mindre näringsrik mat och byta ut fotogen mot brännved och träkol som ökar luftföroreningarna. De fattiga får betala för de rika länderna misstag och överdrifter.

De fattigaste 60 länderna i världen har en sammanlagd befolkning på 2,5 miljarder människor.

Istället har pengarna gått till mer välmående länder i Latinamerika och Östeuropa. Men även till höginkomstländer. Följden blir att klyftorna i världen ökar ytterligare.

Världsbanken räknar med att antalet fattiga ökar med 100 miljoner i år. Det är 275 000 varje dag.

Forum Syd kräver att G20 nu "plockar fram pengarna". Bland annat genom att ge mer flexibla lån.

Man har tre konkreta förslag som organisationen säger skulle ge fattiga länder 300 miljarder dollar. Man vill införa en skatt på valutatransaktioner som skulle ge 50 miljarder. Genom att tvinga skatteparadis att lämna ut information skulle företag tvingas betala mer skatt i u-länderna vilket de hävdar skulle ge 160 miljarder dollar.

Publicerad: