Gåsen plockas och blir pinad

avMarijana Dragic

Publicerad:
Uppdaterad:

Deras dun blir täcken i Sverige

Foto: Foto: KALLA FAKTA
Strypgrepp på gåsen En arbetare tar ett stadigt tag om gåsens hals och sätter sedan igång med att rycka fjädrarna av den skrikande och plaxande fågeln.

Djuren skriker och försöker fly undan tortyrbehandlingen.

– Det är helvetet på jorden, säger veterinären Johan Beck Friis.

De svenska täckena innehåller dun från gäss som plockats levande.

Dunet hamnar i sängar 75 gäss måste plockas för att man ska kunna tillverka ett täcke.

Med dold kamera får tittarna en inblick i den skoningslösa dunindustrin i kvällens avsnitt av Kalla Fakta. För att stilla den stora efterfrågan på dun plockas varje gås flera gånger under sin livstid. Utan bedövning.

Skriker och flaxar

– Det är som att man skulle rycka av håret på en människa. Det är tortyr det handlar om, säger Johan Beck Friis, informationschef på Sveriges veterinärförbund, till Kalla Fakta.

Djuren skriker och flaxar under hela plockningen och när proceduren är över ligger de som förlamade.

– Det är en stressreaktion. Djuret har dödsångest. Av en sådan hantering kan djuren dö av ren skräck, säger han.

Till ett enda täcke behövs dun från 75 gäss. Många fåglar får stora sår, som hastigt sys ihop av arbetarna.

Första plockningen sker när gässen är åtta veckor gamla. De fåglar som överlever plockas ytterligare tre gånger innan de skickas till slakt. Efter döden plockas de en sista gång.

Förbjuden metod

Metoden är förbjuden enligt europeisk lag. Men förövarna går utan straff, och därför trotsar många lagstiftningen. Enligt Kalla Fakta kommer upp till 80 procent av allt dun på världsmarknaden från levande fåglar. Det mesta från Polen, Ungern och Kina. Åhléns och Sängjätten är två av de svenska företagen som säljer oetiskt dun, enligt programmet.

– Alla förlitar sig på leverantörerna. Hela branschen sitter i samma sits, säger Claes Leander Pehrsson, vd för Sängjätten, till Kalla Fakta.

Åhléns säger sig ha varit omedvetna om problemet.

– Vi vill inte bidra till djurplågeri och om vi inte kan få garantier på att dunet kommer från slaktade fåglar kommer vi att avbryta vårt samarbete, säger Susanne Holmberg, inköpsdirektör på Åhléns.

Publicerad: